‘Mount Everest’ kategória archívuma

A Himalája részét képező Mount Everest a maga 8850 méteres magasságával a világ leghatalmasabb hegycsúcsa, egyben egyik legfélelmetesebb képződménye, köszönhetően a hegy zord viszonyainak, illetve az azt meghódítani vágyó hegymászók tragédiáinak.

A Himalája neve az ősi indiai szanszkrit nyelvből  eredeztethető: a „hó otthona”, (hima: hó, álaja: hon, otthon). Ezek szerint helyes kiejtése Himálaja lenne, de a németes hangsúly nálunk is meghonosodott. Legmagasabb csúcsát az európaiak számára Sir George Everest  fedezte fel. A hadmérnök ezredes méréseit 1852-ben fejezte be és ekkor derült ki az is, hogy az angolok által Peak XV néven ismert Csomolungma a világ legmagasabb csúcsa. Everest munkatársa és utódja nevezte el a hegyet Mount Everestnek.

A hegycsúcsot, melyen Kína és Nepál határvonala halad át, először 1953-ban sikerült meghódítani – ez az új-zélandi Edmund Hillary és a nepáli Tenzig Norgay nevéhez köthető -, az első magyar – a felvidéki Demján Zsolt – pedig 1984-ben ért fel a csúcsra. A Mount Everesten – melynek tibeti neve, a Csomolungma a Föld istenasszonyát takarja – ad otthont a világ legmagasabban élő – 6700 méteren -, nem mikroszkopikus állatfajának, az ugrópóknak is.

A nepáliak nemzeti büszkeségüknek tekintik a hegyet, ezért a nepáli rúpia bankjegyein a köztársaság kikiáltása után a hegyet helyezték el az előlapokon.

a

Kategória