‘Műtéti emlékek’ kategória archívuma

A tudaton túli rejtett megfigyelő különös dolgokat produkál. Altatásban műtött betegeknél figyeltek föl arra, hogy a sikeres műtét ellenére a betegek olykor súlyos depresszióba estek. Mikor hipnózisban újraélesztették velük a műtétet, kiderült, hogy olyan félreérthető események történtek, vagy szavak hangzottak el, melyek a betegben halálos rémületet keltettek.

Pl. a műtét alatti beszélgetésben elhangzott valaki karrierje kapcsán, hogy „na, ennek kampec”, máskor vérnyomás esés következett be, és némi izgalom támadt a műtőben. Kísérletesen is ellenőrizték a jelenséget, 10 erősen hipnábilis betegnél hamis riasztást kreáltak a műtét alatt, amit gyorsan megnyugtatóan „megoldottak”.

Egy hónappal a műtét után a betegek hipnózisban fel tudták idézni a történteket. Egy másik vizsgálatban a teljesen öntudatlannak hitt elaltatott betegektől azt kérték, ráncolják össze homlokukat. A betegek homlokizmai megfeszültek, amit az izomaktivitást mérő műszer jelzett. Mindez azt bizonyítja, hogy altatásban kialakul egy rejtett műtéti emlékezet, amely később hat a személyre, de az nem tud róla.

Számos vizsgálatot lefolytattak arra, hogyan lehetne pozitív célokra felhasználni a műtét alatt kialakult rejtett emlékeket. Ha a műtét során pozitív szuggesztiókat adtak a sebgyógyulásra, a gyors felépülésre, a betegek sokkal komplikáció-mentesebben és napokkal korábban gyógyultak. Hogy elkerüljék a műtét során elkerülhetetlen beszélgetések káros hatását, némely kórházban a betegnek fülhallgatón át kellemes zenét sugároznak.

a

Kategória