‘Mystras’ kategória archívuma

Spártától néhány kilométerre, a Peloponnészoszi-félszigeten található a Tajgetosz-hegy lankáira épült, ma kísérteties, elhagyott bizánci város, Mystras. A város 13. századi palotái, udvarházai és templomai jó állapotban maradtak fenn. Mystras ma a kulturális Világörökség része.

 

 

 

 

 

 

 

 

Misztra (görögül Μυστράς) bizánci eredetű romfalu a mai Görögország területén, a Peloponészosz félszigeten, az ókori Spártától néhány kilométerre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Misztra története a negyedik keresztes háborúval(1202–1204) kezdődik. I. Villehardouin Geofroi   családja a franciaországi Bar-sur-Aube mellől, Champagne grófságból származik és lett a kereszteshadjárat után, miután a lovagok az egész félszigetet meghódították az  Akháj Fejedelemség  ura. A trónon követte fia II. Villehardouin Geofroi (uralkodott 1218 – 1246), aki az ókori Spárta  romjai között tartott udvart. Testvére  II. Villehadrouin Vilmos  (uralkodott 1246 – 1278) meghódította egész Lakóniát és elrendelte Misztra erődítményének kiépítését 1249-ben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

További várak álltak még Monemvasziában  és valószínűleg  Tigani félszigetén. II. Vilmost 1259-ben a  niceai bizánci császár csapatai elfogták és csak a misztrai erősség és a többi vár kiadásával tudta megvásárolni szabadságát. Spárta görög lakói, akiknek elegük volt a keresztesek idegen uralmából, áttelepültek a három kilométernyire lévő Misztrába. A vár alatt virágzó város alakult ki, amelynek virágkorában több tízezer lakosa volt.

a

Kategória