‘Notre-Dame székesegyház-Párizs’ kategória archívuma

Notre-Dame Párizs  legismertebb gótikus stílusú temploma. Monumentális méreteivel és díszítettségével nagy hatást gyakorol a rá tekintőkre. A Notre-Dame francia  kifejezés, jelentése: „Mi Asszonyunk”.

A Notre-Dame kőből épült, a nagy középkori templomokra jellemző keresztboltozatos megoldással. Ugyancsak a gótikus stílusra jellemzők a faragott kőcsipkék. A három gazdagon díszített ajtó és a szintén díszes ablakok jól mutatnak a katedrálison. Homlokzatán végighúzódik egy oszlopsor faragott alakokkal. Fontos elemei a nagy rózsaablakok is, amelyek többszínű üvegből készültek. Alaprajza funkciójának tökéletesen megfelel, ugyanis egyszerre több mint 6000 hívőt képes befogadni. A Notre-Dame beltere a maga öt hajójával szintén hatalmasnak számít, ugyanis az egész épület az egyház diadalát hivatott hangsúlyozni.

Ehhez méltóan orgonája is hatalmas. A 7800 sípos orgonát bár felújították, és tökéletesen működik. A Notre-Dame 113 regiszteres és 5 manuálos nagy orgonáját ma a világ egyik legjobb hangszerének tartják.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Ile de la Cité-n, a Szajna partján található székesegyház története hosszú évszázadokra nyúlik vissza. A Notre Dame-nak nevezett templom alapkövének letétele III. Sándor pápa nevéhez fűződik.  A hatalmas, gótikus stílusú templom évszázadokon keresztül készült. Több építész dolgozott rajta és a korábban itt található ókori Szent István katedrális terveit használták.

Az ókori Lutécium központja volt az Ile de la Cité sziget, amelyen ez a csodálatos párizsi Katedrális található. 1160-1196 között Maurice  de Sully volt Párizs püspöke. Párizs ebben az időszakban mind gazdaságilag, mind politikailag, mind vallásilag igen jelentős szerepet töltött be. Apüspök első gondolata az volt, hogy a szigeten létrehozzanak egy olyan helyet, ahol egyesíthetik a  püspöki, kanonoki templomokat és keresztelőhelyeket. Lebontották a Szent István temlomlot és a helyére felépítették a Notre Dame Katedrálist, amely előtt egy hatalmas teret is kialakítottak, ahol  a hívő és nem hívő emberek  találkozni tudtak.  Megépítették  a Neuve-Notre-Dame utcát, amely 6 méter széles volt és a templom tömeges megközelíthetőségét szolgálta és újjáépítették a kórházat is.
1163-ban  III. Sándor pápa jelenlétében helyezték el a templom első alapkövét. Az első, névtelen építész tervei azonosak voltak a  lebontott Szent István templom alaprajzával.  A többszáz éven át készült gigantikus katedrális  gótikus stílusú. Legismertebb kép, ami emlékezetünkben a katedrálisról él, az a nyugati homlokzat, amely egyszerü és harmonikus. Igazán mély benyomást tesz ránk 41 méteres szélességével és 63 méteres magasságával, két csodálatos tornyával és a középen elhelyekedő, majd 10 méter átmérőjü rózsaablakával. A katedrálist festményekkel, szobrokkal, rózsaablakokkal, az oldalfolyosót üvegablakokkal díszítették. A temlplom nagyon jó akusztikával rendelkezik, így 3 orgona is található benne.

Maurice  de Sully püspök álma megvalósult, hiszen a párizsi Notre Dame Katedrális napjainkban sem csak egy múzeum, vagy templom, hanem  a vallás egyik központja, az emberek otthona. Folyamatos fejlődésével és alakításával fontos szerepet tölt be a mai kor mbereinek életében is, évente millióan látogatják.

 

a

Kategória