‘Ókori gyerekgyilkosságok’ kategória archívuma

Kilencvenhét újszülött holttestét vizsgálják régészek a Buckinghamshire megyei Hambleden közelében, ahol 1921-ben egy római villát tártak fel – írta a BBC. A régészek azt valószínűsítik, hogy a Temze-völgyi helyszínen egy bordély állt, melynek lakói brutális módon szabadultak meg a nem kívánt gyermekektől.

A falak mögé rejtett csontokat már a kezdeti ásatásokkor megtalálták, de a huszadik század elején nem sokat törődtek vele. Az akkori régészek úgy gondolták, hogy a Yewden-villának nevezett épület egy magasrangú római arisztokrata otthona volt. Viszont gondosan feljegyezték a leletek helyét, így a nemrég újra megkezdett feltárások alkalmával nem volt nehéz megtalálni a csecsemők csontjait.

Az előzetes vizsgálatok alapján a tudósok azt feltételezik, hogy a csecsemők közvetlenül születésük után haltak meg, ezért valószínűsítik, hogy a bordély lakói szabadultak meg ily módon nem kívánt gyermekeiktől. Ha ugyanis betegségben haltak volna meg a kicsik, akkor sokkal nagyobb lett volna köztük a korkülönbség. Ezek a csontok viszont szinte ugyanakkorák, mind 40 hetes csecsemőkhöz tartoznak.

A római kori bordélyokban semmilyen védekezési lehetőség nem volt, a prostituáltak nagyon gyakran estek teherbe a kuncsaftoktól. Az ókorban azonban nem számított különlegesnek a csecsemőgyilkosság, mert a rómaiak két éve korukig nem tekintették teljes értékű embernek a gyerekeiket. Az elhunyt csecsemőket nem is sírokba temették, hanem gyakran a család otthona közelében ásták el őket.

Ennek ellenére a Yewden-villánál talált leletek egészen különlegesek, mert soha sehol nem találtak még 97 csecsemőholttestet egy helyen. A régészek most DNS-vizsgálatot végeznek, hogy kiderítsék: rokonságban álltak-e egymással a halott gyerekek.

a

Kategória