‘Óriások útja’ kategória archívuma

A Világörökség részét képező, észak-írországi Giant’s Causeway hatvanmillió évvel ezelőtt keletkezett, amikor is a vulkánkitörések során hatalmas mennyiségű bazalt türemkedett e felszínre, majd, miközben kihűlt, körülbelül 37 ezer nyolcszögletű oszlopra töredezett szét.

Egykor az ír óriás, Finn MacCool (Fionn mac Cumhaill) utat épített magának tengerparti, antrimi otthonától az atlanti vizeken át esküdt ellensége, a skót Finn Gall Hebridákon fekvő erődjéig. Százával szedte össze a hosszú kőcölöpöket, sorjában leverte őket a tengerfenékbe, aztán hazatért, hogy kipihenje magát, mielőtt támadásra indul Finn Gall ellen. De a ravasz skót óriás megelőzte, maga ment át szigetéről, Staffáról Írországba. MacCool feleségének azonban sikerült elhitetnie vele, hogy az alvó óriás csak a kisfia. Finn Gall megrettent, (mekkora lehet akkor az apa…?) Ezért aztán ijedtében elmenekült. Amikor kiért a tengerre, felszaggatta maga mögött az utat, hogy senki se járhasson többé rajta…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A feltételezések szerint a Giant’s Causeway, vagyis az Óriások Útja mintegy hatvanmillió évvel ezelőtt keletkezett, amikor egy sor földalatti vulkánkitörés nyomán hatalmas mennyiségű olvadt bazaltkőzet türemkedett a felszínre. Miközben kihűlt, a bazalt összezsugorodott, és 37 ezer, nagyjából nyolcszögletű oszlopra töredezett szét, melyek ma is ott sorakoznak a part menti szirtek és a tenger között. Ezt a furcsa és különleges helyet érthető módon számos legenda övezi – a legközkedveltebb változat szerint az óriás harcos, Finn MacCoolépített magának utat a tengeren át, egészen a skóciai Isle of Staffa partjaiig, ahol szerelmese lakott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napjainkban ez Észak-Írország egyetlen UNESCO Világörökség-védelmet élvező helye, mely nagy számban vonzza a turistákat. A Causeway vidéke saját jogán is lenyűgöző partszakasz, ahol látványos – helyenként gyalogosan, másutt csónakkal megközelíthető – barlangokat, romba dőlt várakat és bájos, homokos öblöket találni.

 

a

Kategória