‘Ősanyánk’ kategória archívuma

A teljes, jelenleg élő emberiséget egyetlen ősre visszavezető ősanya-elmélet régóta népszerű a tudósok körében. A nyolcvanas évek óta dolgoznak a genetikusok azon, hogy bebizonyítsák, vagy éppen megcáfolják a teóriát.
A Rice University kutatóinak most nagyszabású genetikai vizsgálattal sikerült alátámasztani, hogy a teljes ma élő emberiség egyetlen ember, a bibliai teremtéstörténet alapján mitokondriális Évának nevezett nő genetikai örökségét hordozza, vagyis mindannyian az ő leszármazottai vagyunk.
„Éva” a vizsgálatok alapján valamikor 200 000 évvel ezelőtt élt, valahol Kelet-Afrikában. Természetesen nem olyan értelemben volt ősanya, hogy ő lett volna az első, vagy az adott időszakban élő egyetlen nő, és az ő gyermekei népesítették be a Földet.

Az ősidőkben több esetben csupán néhány száz fősre csökkenő emberi populációból az ő vérvonala az egyetlen, ami máig fennmaradt, és mindannyiunkban megtalálható. A többi ősember leszármazottai vagy kihaltak, vagy egyszerűen nem született minden generációban lánygyermek, aki továbbadhatta volna a csak női ágon öröklődő mitokondriális DNS-t.
A mitokondriális DNS elemzését gyakran használják népek származásának, őstörténetének vizsgálatára, ilyen módszerrel határozták meg, például az MTA kutatói a honfoglaló magyarok számát és genetikai jellegzetességeiket.


A kutatók meg vannak győződve arról, hogy az elmélet mellett fontos gyakorlati haszna is lehet a felfedezésnek, a további genetikai kutatásokban, mutációk, és genetikai alapú betegségek, rendellenességek vizsgálatában.
Éva mellett elméletben kell léteznie Ádámnak is, vagyis annak a férfinak, aki a ma élő emberiség legrégebben élt közös őse, és akinek a csak férfiágon öröklődő Y kromoszómája található meg minden ma élő férfiban. A genetikusok az ő korát 60-90 ezer évre teszik.

a

Kategória