‘Őskori kocsma és bor’ kategória archívuma

Őskori kocsma, őskori bor Az első “borászat” nyomaira a legöregebb szoknya és a legősibb cipő lelőhelyén bukkantak: Örményországban. Jelenleg a borkészítésnek régebbi leletei vannak, mint a szoknyának vagy a cipőnek.

Az őskori örmény borkészítés hat évszázaddal előzte meg az első cipőt, derül ki az első szoknya lelőhelyének számító barlangban végzett ásatásokból. Az napokban talált szőlőből készült alkoholos nedűk nyomai 6100 évesek!

Stefan K. Estreicher texasi professzor szerint, a neolotikumban a bort rituális célokra használhatták, a régészeti lelőhelyen a cipő és a szoknya mellett nyolc csontvázat találtak eddig. A barlangban több idős férfi, egy nő, egy gyermek és három serdülő korú fiatal földi maradványaira leltek a kutatók.

Az őskori pincében szőlőmag, szárított, préselt szőlő és ősi prés volt. A régészek tároló edényeket és egy állat szarvából készült ivó csészét is találtak. Ez az ivó csésze lehet a történelem első borospohara.
A bor előállítására azonban nem ez a legősibb bizonyíték. Azt észak-nyugat Iránban találták, s mintegy 7400 évesre teszik.

a

Kategória