‘Pandóra szelencéje’ kategória archívuma

Pandóra  a jelentése csupa ajándék, a görög mitológia  szerint az első nő volt, akit Zeusz teremtett, hogy megbüntesse az emberiséget, amiért Prométheusz ellopta nekik a tüzet. Magát Prométheuszt azzal büntette, hogy egy sziklához láncolta, ahol egy sas  lakmározott Prométheusz májából.

Pandórát Zeusz a többi Isten  segítségével teremtette:Héphaisztosz formálta meg agyagból, az első asszonyt,Aphrodité adott neki szépséget, Apollón  zenei tehetséget és a gyógyítás képességét. Hermész  ezután egy szelencét ajándékozott Pandórának.

Prométheusz, mielőtt a sziklához láncolták, figyelmeztette testvérét, Epimétheuszt,  hogy ne fogadjon el ajándékot az istenektől, Epimétheusz azonban beleszeretett Pandórába. Hermész elmondta neki, hogy Pandóra Zeusz ajándéka, és figyelmeztette, hogy ne nyissa ki a szelencét, amelyet az asszony hozott.

Ebben az időben az emberek még paradicsomi   állapotban éltek, semmiféle baj nem gyötörte őket.

 

 

 

Egy nap azonban Pandóra kíváncsiságból kinyitotta a szelencét, amiből az emberiségre szabadult az összes csapás, a betegség, bánat, szegénység,  bűn, ínség, szenvedés, keserűség, öregség, gond, irigység, gonoszság. Pandóra megijedt és gyorsan lecsapta a szelence fedelét, amiben egyedül a remény maradt benn. A világra szenvedéssel teli időszak köszöntött, míg Pandóra újra ki nem nyitotta a dobozt, hogy a remény is kiszabaduljon.

 

a

Kategória