‘Pápa ellen merénylet’ kategória archívuma

Majdnem napra pontosan egy évvel a Szent Péter téri merényletet követően, 1982. május 12-én II. János Pál a portugáliai Fatimába látogatott, ahol az a bizonyos szobor is található, amelynek koronája a merénylő golyóját tartalmazta.

A zarándokhelyen, miközben a pápa híveivel és papokkal körbevéve próbált elhaladni az emelvény előtt, egy spanyol pap, bizonyos Juan María Fernández y Krohn éles bajonettel próbált újabb gyilkos merényletet elkövetni II. János Pál ellen.

A pápai testőrség az utolsó pillanatban megakadályozta tette elkövetésében, és az incidenst a Vatikán ekkor is alaposan eltitkolta, olyannyira, hogy csak a pápa halála után hozta nyilvánosságra, hogy az egyházfő ténylegesen meg is sebesült a második ellene irányuló merénylet következtében.

A merénylőt Portugáliában állították bíróság elé, és rendkívül csekély, hat éves börtönbüntetésre ítélték, majd száműzték Portugáliából. A fanatikus katolikus szerzetes azzal indokolta tettét, hogy II. János Pál pápa szovjet ügynök, és intézkedései a kommunista hatóságok sugallatára születtek meg.

Juan Maria Fernandez y Krohn mindösszesen három évet töltött börtönben, majd Belgiumba költözött. Felhagyott a szerzetesi élettel, és védőügyvédként dolgozott. Többször összetűzésbe került a törvénnyel.

A bírósági tárgyalótermekben sokszor botrányosan viselkedett. 1996-ban megpróbálta felgyújtani az ETA baszk terrorszervezet politikai szárnyának egyik irodáját. 2000-ben pedig ismét jelentős feltűnést keltett, amikor a biztonsági zónán belül I. János Károly spanyol királyt próbálta megközelíteni Brüsszelben.

Utalva a király öccsét, Alfonzt − kamaszkorukban − ért halálos fegyverbalesetre, gyilkossággal vádolta meg az uralkodót. Ezért a tettéért négy évre ítélték. Ma Belgiumban él.

a

Kategória