‘Rejtélyes betyársírok’ kategória archívuma

Keszthely és Hévíz felett, egy képzeletbeli háromszög csúcsán érsz el Cserszegtomajba.

A község határában messziről is jól láthatóan magasodik a falu kilátótornya, melynek tetejére hosszú lépcsősor vezet, és ahonnan belátható az egész Keszthelyi-öböl, a környező dombok és hegyek.

A falu határában építették fel a Festeticsek 1728-ban azt az uradalmi fogadót és csárdát, mely azóta is várja a vendégeket.Az épülethez – amellett, hogy népi barokk építészetünk pompás emléke – több monda is fűződik, a fogadó ugyanis egykor a környék betyárjainak kedvelt találkozóhelye volt.

 

Ezt bizonyítandó, a falakon megannyi híres-hírhedt betyár képe függ – fotók és rajzok -, de olvashatsz korabeli körözőleveleket, és láthatóak a 19. századi betyárok fegyverei is.

Emellett a csárda mögötti gyepen, egy hatalmas fűzfa árnyékában – Betyárok fája – lelt örök nyugalmat két híres betyár, Vak Illés és Kökes Pista is, kiket 1862 decemberében fogtak el a pandúrok, miután egy társuk elárulta őket.

A helyiek másfél évszázad elteltével is őrzik a betyárok legendáját, és ápolják sírjaikat, melyeken mindig van friss virág.

a

Kategória