‘Salamon Király kincse’ kategória archívuma

 

Azt mondják, Salamon kincse a legnagyobb vagyon volt, amelyet egy uralkodó valaha is összegyűjtött.

A bibliai méretű gazdagság évszázadok óta sok kalandort és kincsvadászt ösztönöz arra, hogy az egész világon kutassanak Salamon hatalmas vagyona után. Kolombusz Kristóf úgy gondolta, az arany Haitiben van, Rider Haggard-ot, a regényírót pedig a viktoriánus idők dél-afrikai felfedezései ihlették meg. Ám egyikük sem vette figyelembe azokat a szoros kötelékeket, amelyek Salamon héber királysága és Etiópia között léteztek.

Frank Hayter, egy fiatal angol is az akkori Abesszíniában akarta megcsinálni a szerencséjét. Hayter évekig profi vadászként kereste a kenyerét, majd elindult, hogy arany után kutasson a nyugat-etiópiai hegyekben. A harmincas években izgatottan számolt be arról, hogy felfedezett egy barlangot. A zsebei tömve voltak gyémánttal és arannyal, amikor kijött onnan.

Salamon valószínűleg hatalmas méretekben bányásztatott. Nagy étvágyú király volt, és vagyonából nem csak az aranyozott templomot építtette, hanem egy impozáns palotát is Jeruzsálemben. De az arany sajnos nem maradt meg az eredeti formájában. Templomát 2500 évvel ezelőtt lerombolták. A templom berendezését a babilóniai Nabukodonozor király rabolta el. A babilóniaiak beolvasztották és újra felhasználták Salamon aranyát. Az arany ugyanis kivételesen tartós fém. A valaha bányászott arany nyolcvan százaléka ma is forgalomban van.

a

Kategória