‘San Marino’ kategória archívuma

Az Olaszországon belül található San Marino az európai törpeállamok egyike – csak a Vatikán és Monaco kisebb nála. A piciny köztársaság története a 4. század elejéig nyúlik vissza, mikor Szent Marinus az üldözött keresztények számára kolostort alapított a Monte Titanón. Szeptember 3-án a város-köztársaság-alapítóra emlékezik San Marino.

San Marino a legrégebbi, ma is fennálló köztársaság, amelyet 301-ben alapított egy remete kőfaragó, Szent Marinus (olaszosan Marino), aki a monda szerint Dalmáciából érkezett 301-ben (más források pontosítanak: Rab szigetéről származott), és hamarosan kolostort alapított a Titán-hegyen, hogy a Diocletianus császár által üldözött keresztényeket befogadhassa (ő maga is keresztény volt). Őt tekintik a San Marinó-iak a köztársaság megalapítójának. Írásos dokumentum azonban csak 885-ben említi a kolostort és a körülötte kialakult települést, amelyet alapítójáról San Marinónak neveztek el. A mai köztársaság parlamentjének elődje az 1000-ben létrehozott népgyűlés (Arengo).

A századok során a környékbeli területek urai többször is megkísérelték elfoglalni az önálló állam területét. Lakói azonban a legtöbb esetben meg tudták védeni. Csak 1739-ben sikerült bevennie a várost a pápa nevében Alberoni legátusnak, de a városkában kitört lázadás hatására XII. Kelemen pápa 1740-ben ismét függetlennek nyilvánította az államot. Napoléon Bonaparte tábornok 1797-ben felajánlotta az országnak területe bővítését és a „barátságát”, azonban az ország lakossága ezt visszautasította, ezzel is törekedve a függetlenség fenntartására. San Marino függetlenségét az 1815-ös bécsi kongresszus is nyomatékosította.

Időközben átalakult az állam politikai rendszere, a Népgyűlés helyett megalakult a Nagy Tanács, amely 60 tagból állt és áll ma is. Az államnak két államfője (régenskapitány, Capitani Reggenti) van, őket félévenként (április 1. és október 1.) választja meg a nagytanács.

 

Az I. világháborúban Olaszország 1915. május 23-án üzent hadat Ausztria-Magyarországnak, San Marino pedig 1915. június 3-án.

A második világháborúban San Marino először hadat üzent Nagy-Britanniának. Olaszország kapitulációjakor kinyilvánította semlegességét, 1944. szeptember 21-én pedig hadat üzent Németországnak.

San Marinóban működött a világ egyik legelső demokratikusan választott kommunista kormánya 1945-től 1957-ig. San Marino volt a világ legkisebb köztársasága 301-től 1968-ig. Akkor lett Nauru független.

San Marino az Európa Tanács tagja lett 1988-ban, az Egyesült Nemzetek Szervezetébe 1992-ben lépett be. Nem tagja az Európai Uniónak.

 

Fontos bevételi forrása a turizmus mellett érmék és bélyegek kibocsátása. San Marinótszuvenírgyűjtők is biztosan a szívükbe fogják zárni, hiszen szinte minden elképzelhető dolog kapható itt.

A turizmus szempontjából legérdekesebb része a hegy tetején álló UNESCO világörökség óváros pár óra alatt bejárható területe. Cittá di San Marinóba a hangulatos, középkori épületek mellett a lélegzetelállító kilátás miatt is érdemes felkapaszkodni. A hegy gyönyörű környezetét pedig gyalogosan is felfedezhetjük.

San Marino Emilia-Romagna és Marche tartomány között fekszik, és a környezetében is találunk érdekes városokat: közvetlen közelében található a legendás Adria-parti üdülőváros, Rimini, onnan pedig kb. 60 km-re a gyönyörű, bizánci mozaikjairól híres Ravenna.

a

Kategória