‘Setenil de las Bodegas’ kategória archívuma

A Spanyol Andalúzia egyik gyöngyszeme a Cadiz tartománybeli 3000 lakosú Setenil de las Bodegas nem egészen 18 kilométerre található Ronda városkától, ám amíg ez utóbbi a sziklákra épült, addig Setenil de las Bodegas régi házai egy hatalmas sziklaperem alatt lettek kialakítva, szinte egybeolvadva a gigantikus kővel.

Az ide vetődő turistákban a látvány azt a benyomást kelti, mintha az ősi városkára valaha egy hatalmas meteor „telepedett” volna, amely megóvta az itt élőket a természeti csapásoktól, az időjárás viszontagságaitól és a fenyegető külső támadásoktól.

Setenil napjainkban egyike azoknak a tipikus andalúziai falvaknak, amelyek kialakításánál elsődleges szempont volt, hogy házai a forró Spanyol nyárban is hűvösek maradjanak. S valóban: akármerre pillantunk, a fehér épületek fölé tornyosuló hatalmas sziklaperem árnyéka kellemes klímát biztosít az itt élőknek.

 

Az utcákon bolyongva vagy a kávéházak teraszáról szemlélve a felénk boruló hatalmas és fenyegető képződményt, megcsodálhatjuk az ősi építészek leleményességét, azt, hogy − tökéletes összhangban a természettel − miként építették össze házaikat a rideg sziklával.

Ám a szikla ridegsége ellenére a fehér falakat megtörő színes ablakok, barátságos teraszok és erkélyek, a hangulatos lámpákkal megvilágított utcák és a rideg kőkolosszusról aláereszkedő zöld növényzet melegséget áraszt, így azon veszi észre magát az ember, hogy már nem a felette tornyosuló fenyegető sziklaképződménnyel foglalkozik, hanem magával ragadja az itt élők vendégszeretete, a finom ételek varázsa, na és persze az andalúziai bor édes zamata.

a

Kategória