‘Socotra- A rejtélyes UFO sziget’ kategória archívuma


A Socotra szigetcsoport Afrika és az Arab-félsziget között található, a világ legbizarrabb szigeteként emlegetik, olyan élőlényeknek ad otthont,  melyek olyanok, mintha nem e világról származnának.  A különös növényvilág 37%-a kizárólag itt található, így az embernek olyan érzése támad, mintha egy egészen más világba csöppent volna. A sziget legnagyobb látványossága a sárkányvérfa, melyet gyönyörű színes madarak, és persze őshonos denevérek lakják.

Hófehér, homokos tengerpart, napsütés, égbe magasodó hegyek, buja növényzet – mindezek alapján Socotra egy átlagos trópusi sziget is lehetne, azonban az arab világ gyöngyszemének is nevezett hely mesébe illő élővilágával, soha nem látott, esernyő alakú fáival és a természet oly sok más meghökkentő csodájával az evolúció igazán különös megnyilvánulása, futurisztikus tájaival egyúttal a világ egyik legfurcsább úti célja.

Az Indiai-óceán északnyugati részén található, 250 kilométer hosszan elterülő Socotra-szigetcsoport négy szigetből és két kisebb, sziklás szigetecskéből áll, melyek magukénak tudhatják a Földünk egyik legelszigeteltebb tája címet.

A legnagyobb szigetről,Socotráról már az időszámításunk előtti első században is tettek említést a térképészek, és az elmúlt két évezredben sem hagyta nyugodni a felfedezők fantáziáját, ennek ellenére azonban még ma is olyan, mintha az idő múlásának határterületén kívülre esne.

A civilizációtól sokáig elzártan létező, napjainkban a Jemeni Köztársasághoz tartozó Socotra már mintegy 70 ezer lakossal rendelkezik, kiknek nagyobb része azonban máig a nomád életmódra jellemző körülmények között él, zárt közösségekben.

 

Socotra egyedülálló élővilága miatt a természet szentélye címet épp úgy kivívta, mint az UFO-sziget, az új Galapagos vagy a letűnt fajok múzeuma nevet, növényvilágának 37%-a ugyanis a Földön egyedül itt található meg, minek köszönhetően az ide utazó turistáknak olyan látványban lehet részük, mely olyan benyomást kelt, mintha nem is ezen a bolygón járnának.

Ezt csak tetézik a furcsa hüllők és csigák – előbbiek 90%-a, utóbbiaknak pedig 95%-a sehol máshol nem fordul elő.A szigetcsoport emellett 192 madárfajnak, környéke pedig 253 korallfajtának, 730-féle halnak és 300-féle ráknak ad otthont.

A sziget leghíresebb és legmeghökkentőbb látványt nyújtó növénye a sárkányvérfa. Az ernyő alakú fa a sziget cserjés-bozótos, illetve füves területein nő, nevét pedig a kéreg repedéseiből kiszivárgó gyantáról kapta, mely megkeményedve gyönyörű, vörös színbe öltözteti a törzset.

Egyes példányok akár több ezer évig is elélhetnek, ám tényleges korukat nagyon nehéz meghatározni, ugyanis egyedülálló, szivacsos-rostos szerkezetű törzsük nem képez évgyűrűket. A fa nem evilági látványához járulnak hozzá krémszínű, illatos virágai is, melyek kora nyáron kápráztatják el a szigeten tartózkodókat.

A sárkányvérfához hasonlóan földöntúli látványt nyújt a nyolc-tíz méteres tökfa, melynek virágai a törzsön vagy az ágakon fejlődnek ki, és denevérek porozzák be őket. A fa különleges, gömbölyű termései a félméteres nagyságot is elérhetik.

Helyi érdekesség még a mirhafa, emellett azonban az idelátogatóknak azzal a különös ténnyel is szembesülniük kell, hogy, bár a furcsábbnál furcsább, hatalmas fák lombkoronáit csodaszép madarak ékesítik, a denevérek az egyedüli őshonos emlősök, akik a szigetetlakják.

A sziget sajátos élővilága és elszigeteltsége miatt máig fenntartott hagyományai révén különösen védett, 2008-ban az UNESCO is felvette a Világörökség helyszíneinek listájára.

a

Kategória