‘Spontán emberi öngyulladás’ kategória archívuma

Az öngyulladásnak nevezett halálesetek visszatérő jellemzője a véletlenszerűség, a spontaneitás, valamint az, hogy a test erősen megég, vagy hamuvá lesz, sokszor csak a végtagok maradnak épen. Ugyanakkor az áldozat környezetében nincs jele annak, hogy bármilyen tűz keletkezett volna: épen marad az illető ágya, a rajta lévő ruha, cipő vagy a közelében lévő tárgyak, újságok. Semmi sem utal arra, hogy gyújtogatás vagy beleset történt volna.
A hátborzongató halálesetek egyik legkorábbi példája a Verona mellett élt Cornelia Baudi grófnő pusztulása 1730-ból. Alighanem az ő esete ihlette meg Charles Dickenst, aki jó egy évszázaddal később, 1852-ben az Örökösök című regényében ilyen halált szánt az egyik szereplőjének.

A népszerű angol író könyve nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a különös jelenség a tizenkilencedik század végére széles körben ismertté váljon.Bár a tudományos körök teljes mértékben elutasították a spontán emberi öngyulladás lehetőségét, akadtak olyan tudósok, orvosok, halottkémek és más szakértők, akik próbáltak magyarázatot keresni a jelenségre.

Mindenekelőtt Charles Fort tett erőfeszítéseket annak érdekében, hogy az 1900-as évek első felében összegyűjtse és dokumentálja a sajtóban és a különböző orvosi folyóiratokban addig megjelent cikkeket, írásokat, beszámolókat. Helyzetét nehezítette a hatóságok eljárása.

Amikor ugyanis egy-egy haláleset vizsgálata során megmagyarázhatatlan körülmények merültek fel, a bonyodalmak elkerülése végett a gyulladás okaként gyakran valami elfogadható történés került a jegyzőkönyvekbe: ágyban dohányzás, emberi felelőtlenség, kályhából kipattanó szikra, stb.

A manapság legáltalánosabban elterjedt felfogás szerint a spontán emberi öngyulladás hátterében egy különös természeti jelenség, a gömbvillám áll. Más kérdés, hogy a tudósok sokáig ennek létét is megkérdőjelezték. Már tudjuk róla, hogy hatalmas energiát képes mozgósítani, ráadásul rendkívül koncentráltan teszi. Mindez magyarázat lehet a szelektív égésre, ugyanakkor nem ad választ minden egyes esetre.

a

Kategória