‘Sportolók akik furcsa dolog miatt váltak híressé’ kategória archívuma

Fred Lorz
Az úriember tehetséges futó volt. Egy idő után, kezdetben ugyanis ez annyira nem derült ki az 1904-es St-Louisban megrendezett olimpián a maratoni számban indult, ám egy kicsit elszámolta magát.

14 kilométer után ugyanis annyira elfáradt, hogy nem bírta tovább. Felkapaszkodott hát a csapat autójára, hogy az a bázisra vihesse.

Persze a baj csőstül jön, így a járgány út közben lerobbant. Csakhogy akkorra Mr. Lorz már kipihente magát, így a hátralévő 10 kilométert már futva tette meg.

Az igazi csemege ebben az, hogy így megnyerte a futamot. Persze a turpisság később kiderült, ám az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az úriember később megnyerte a bostoni maratonit is, ahol nem volt autós segítsége.

 

Denys Yurchenko
A 2000-es, Sydney-i olimpián a sportoló világcsúcsot akart felállítani rúdugrásban.

A kivitelezés tökéletes is lett volna, egyetlen apró hibától eltekintve, amit azonban minden férfi a világon hangos hörgéssel vett tudomásul. Miután Yurchenko megugrotta a magasságot, és elengedte a rudat, az nem arra dőlt, mint szerette volna, hanem majdnem felnyársalta a férfit.

Bár vér nélkül megúszta az esetet, a gonosz sporteszköz a férfiak legérzékenyebb testrészét vette célba, ez pedig talán rosszabb, mint a vérző seb. Szerencsére a baleset után a kérdéses szerv teljesen rendbe jött, a rosszindulat természetesen nem tűnt el csak úgy.

A mai napig sutyorognak róla, hogy az ominózus eset óta a sportoló egy oktávval magasabb hangon beszél. Szerencsére a történet itt nem ér véget, mivel Yurchenko 2008-ban Pekingben bronzérmet szerzett rúdugrásban.

 

Eric Moussambani
Ez a név sokaknak nem mond semmit, ám ha a becenevet is megemlítjük, akkor mindenkinek mosolyra húzódik a szája. Eric, az angolna a 2000-es Sydney-i olimpián borzolta a kedélyeket azzal, hogy a 100 méteres távot 1:52.72 alatt teljesítette (a szint 0:45-50 körül volt).

Hogy hogyan juthatott be az ötkarikás játékokra?

Abban az évben a NOB különös figyelmet szentelt a hátrányos helyzetű országoknak, így az ő sportolóiknak nem kellett teljesíteni a többiek alapszintjét.

Az angolna tehát beúszta, csapkodta, fuldokolta magát a történelembe. Aki azt hinné, hogy ezzel befellegzett az Egyenlítői Guineából származó srácnak, az téved, mivel az ország úszóválogatottjának edzésére kérte fel a kormánya, a londoni olimpiára.

Bár az említett sportolók nagy bakikat követtek el, a tisztelet mindenképpen kijár nekik, hiszen a teljesítményük, bár néha vicces, azért mégis olimpiára jogosította fel őket.

a

Kategória