‘Stonhenge – A titok maga’ kategória archívuma

Salisbury mellett, a wiltshire-i mező közepén áll a történelem talán legrejtélyesebb emlékműve: Stonehenge, amelyet valószínűleg i. e. 3000 és 1500 között emeltek. Máig sem tudni, kik építették, mint ahogy az sem ismeretes, hogy mire szolgált.

John Aubrey brit író elmélete szerint olyan szentélyről lehet szó, ahol a druidák (kelta népek papjai) ünnepelték a nyári napforduló eljövetelét. Mások úgy gondolták, hogy valójában valamiféle kozmikus ,,számítógép” vagy megfigyelőállomás lehetett, amelynek segítségével a Nap és a Hold állását lehetett megállapítani. Európa atlanti-óceáni partvidékén több ilyen rejtélyes kőépítménnyel, úgynevezett menhirekkel, dolmenekkel találkozhat ma is az utazó.

A Bretagne és Írország területén található cromlechek — kőtömbökből kialakított gyűrűk — a hagyomány szerint mágikus területet öveznek. Keletkezésükről annyit tudni, hogy valószínűleg még a kelta népek betelepülése előtt szállították a köveket jelenlegi helyükre. Sok fejtörést okoznak a régészeknek, hogy mire is szolgáltak ezek az építmények, s a hozzájuk fűződő — kővé vált óriásokról, kőtömböket megmozgató hősökről szóló — mondák mennyiben segíthetnek a rejtély megfejtésében.

Serleg Népének különös szokásai

850 évvel azután, hogy az ember eloször hozzálátott Stonehenge felépítéséhez, a Serleg Népe vándorolt a helyszínre, hogy befejezze a masszív kövek örökségét. A törzs, amely nevét arról a szokásról kapta, hogy halottait díszes korsókba és vázákba temette, olyan bámulatos mu szaki teljesítményeket produkált, amely zavarba ejtette a modern szakembereket is.

Tulajdonképpen az ő titkuk Stonehenge legnagyobb titka, mivel a Serleg Népe kobaltákkal felszerelkezve bányászott követ Walesben, majd a kerék ismerete nélkül Stonehengebe vontatta Dél-Wales hegyeitől. A stonehengei platóra vitték az óriási kotömböket, összesen 80-at, melyek mindegyike többet nyomott 4 tonnánál, majd két koncentrikus körben állították fel. A Serleg Népének, primitív eszközeivel elért bravúros teljesítménye a mai napig zavarba ejti a kutatókat.

Elődeink ügyesebbek voltak? Négyezer éve elődeink máig is rejtélyes módon maradandót alkottak, amikor létrehozták a Stonehenge-t, a páratlan kőoszlop építményt az angliai Salisbury-síkságon.


A ma embere ezzel szemben kudarcot vallott, hiszen nem tudta megépíteni a XXI. század Stonehenge-ét, hiába hívta segítségül a modern technikát. A Millenium Stone nevű vállalkozás több mint száz önkéntese döbbenten nézte, amint a walesi hegyekből kibányászott, és fáradságos munkával hajóra rakott óriáskő megbillen és cardiffi-öböl vizébe zuhan. A három tonnás követ ugyan kiemelhetnék a tengerfenékről, de ahhoz daruk kellenének, ami már teljeséggel megtorpedózná az ügy hitelességét. Az angol önkéntesek, történészek, hajósok építészek vezetésével ugyanis arra szövetkeztek, hogy elődeink nyomában és technikájával alkotják meg a millenium Stonehenge-ét. Az eredeti útvonalon a dél-walesi hegyekből akarták szárazföldön, tengeren, és folyón a 400 kilométerre fekvő Salisbury-síkságra szállítani az óriáskövet.

A nemzeti lottóalap bőkezűen, 100 ezer fonttal támogatta az ötlet megvalósítását. A Preseli hegyekben kibányászták és fából tákolt vontatóra rakták a három tonnás kék követ. Emberi erő húzta a görgős vontatót, ám amikor sorozatosan elakadtak a sáros utakon, kénytelenek voltak dróthálót lefektetni vagy teherautót igénybe venni, de akkor még folytatták. A Cleddau folyóhoz érve fabárkákra emelték a követ, és 20 tapasztalt hajós felváltva evezve elindult Milford Haven kikötőjén keresztül a tengerre Bristol irányába. A nyílt tengeren hétfőn szél csapott le, a bárkák megremegtek, a kő megbillent és eltűnt a mélyben -számoltak be a kudarcról az illetékes londoni lapok.

– Nem lenne hiteles, ha darukkal emelnénk ki, és a vállalkozás költségvetését is igencsak megterhelnénk – ismerte el az ötletszülőatyja, aki nem búslakodott a balul végződött kísérleten.

Szerencsére a lottóalap sem siratja pénzét. – Mindig is tudtuk, hogy a feladat embert próbáló, de nem tartjuk kudarcnak. Ránk irányította a világ figyelmét és sok vállalkozó szellemű önkéntest kovácsolt össze – vigasztalódott a szerencsejáték képviselője, még ha ezúttal nem is volt szerencsés a vállalkozás.

a

Kategória