‘szerelem’ kategória archívuma

szerelem fogalmát a különböző kultúrákban és társadalmi közegekben eltérő módokon határozták meg. Tüneteként biztosan állítják a kutatók, hogy az agyban felszabaduló boldogsághormon (dopamin) mennyisége megnő, ha a szeretett személyről látunk egy fényképet, vagy a közelünkbe kerül.   A szerelem egy érzés, ami közben megnő az adrenalin és hevesebben ver a szívünk. A szexuális kapcsolat nem összekeverendő a szerelemmel. A szerelem nincs tekintettel korra, nemre, társadalmi hierarchia rendszerre, bőrszínre, nemzetiségre, vagyoni helyzetre, szociális státuszra sem. Elmúlásának ideje előre pontosan nem mondható meg, olyan emberi érzelem, amely nem a résztvevők saját akaratán múlik, nem hozható akaratlagosan létre.
A szerelem lehet csodálatos, felemelő, magával ragadó, titokzatos, sejtelmes egyszerűen tökéletes.  Amikor földbe gyökerezett lábbal várjuk a találkozást a nagy Ő-vel és még nem tudjuk mit is fogunk neki mondani, talán ez az érzés is a szerelem. Gyakran nem más csak egy illat, egy szín, egy kép, egy hang, egy hangszer, egy rezdülés, egy mozdulat, egy mosoly. A szerelem nem más, mint egy pillanatnyi állapot, amikor valami megrezdül benned, gyorsabban ver a szíved, jobban érzed a körülötted levő világot, mégis valahogy minden elmosódik körülötted. Egy olyan állapot, amiben különböző érzések játszanak veled. Mert szokták mondani, van akit a szerelem öl, butít, és nyomorba dönt. Vannak emberek, akiket életre kelt, megokosít és gazdaggá tesz. Amikor szerelmes vagy, semmi nem számít. Mert mindent szépnek és jónak látsz. A szerelem megvakít. Házasságok, gyermekek születnek szerelemből. Vannak, akik meghalnak a szerelem miatt. Hát akkor mi is a szerelem? Öröm? Bánat? Keserűség? Vegyes érzelmek.

Minden ember vágyakozik rá, hogy átélje, és megtapasztalja a szerelmet. Némely ember, aki többször is szerelembe esik újra részesedni kíván belőle… Sokan csalódottan fordulnak el a szerelemtől, keserű emlékeik miatt.  Némelyek úgy  gondolják, hogy ez egy érzés, egy maga körül mindent felperzselő lobogás. Mások szerint, hosszú, parázsló izzás, megint mások úgy hiszik, a szerelem csak “ideig-óráig tartó röpke élmény”.  A szerelem egy összetett érzés, a másik ember egész lényére irányuló vonzalom. Ez alatt értem a szellemi, lelki, és testi területek vonzalmát, mely a külső megjelenéstől, a lelki harmónián át, a nemi vágyakozásig mindent magában foglal. A szerelem a legboldogítóbb érzés, ha beteljesedik, és a legkínzóbb, ha viszonzás nélkül marad.  A szerelemnek csak úgy van értelme, ha beteljesedett, kölcsönös vonzalomról van szó. Ha  a szerelem nem ilyen, úgy értelmetlen és senki sem érdemli meg, hogy ilyen megalázó helyzetben, tartósan legyen. Aki nem viszonozza szerelmünket, az nem  érdemes rá, így az egyoldalú szerelem nem csak értelmetlen, de arra is méltatlan, hogy megkínozza áldozatát. A szerelem két ember kapcsolatát összekötő gazdag érzelem. Mindenki erre az  állapotra vágyakozik. Összefoglalva: A szerelem célja a boldogság, akiben egész lényünk (test, lélek és szellem) igazi társra talál. Ha ez megvan, ezt a társat mindenki előtt vállaljuk, és hűségesen szeretni fogjuk hosszú ideig.

 

 

Ami pedig  személyes tapasztalataimat illeti, volt pár kapcsolatom, de mindig hosszabbak. Mindegyiknél szerelmes voltam, de máshogy..Szerintem több fajta szerelem van no és persze két embertől függ, hogy mivé alakul a szerelem. Tisztelni kell egymást, vannak hullámvölgyek és “vulkanikus” érzések is. Nagyon sok munkával jár, hogy ne csak megszerezd azt az embert akit szeretnél magad mellett tudni, hanem meg is kell tartani. És ez utóbbi nehezebb. Ahhoz, hogy a szerelem mindkét fél részéről olyan legyen, amilyennek elképzelted, mindkettőtöknek kell tenni érte. Jelenlegi kapcsolatomra mondhatom azt, hogy azt érzem, megtaláltam számomra az igazit, a tökéleteset. Ennek sok idő kellett, hogy kialakuljon, hiszen a Párom is hatalmas csalásokat, átveréseket kapott az előző kapcsolataitól és nekem is kijutott az erőszakos, verekedős, alkoholista, zaklatós férfiakból. Hónapok kellettek az ismerkedésünk elején, hogy kialakuljon a bizalom egymás iránt, amit az előző kapcsolataink “kivettek” belőlünk. Nekünk nem kell a szerelemről beszélni, szavak nélkül is tudjuk, hogy egymásban megbízhatunk, kitartunk a másik mellett, mert szeretnénk ezt fenntartani és egymással élni hosszú éveken át.

 

a

Kategória