‘Szingapúr csodás kertje’ kategória archívuma

Ázsia egyik legfontosabb kikötője hatvan év leforgása alatt harmadik világbeli országból a világ leggazdagabbjai közé emelkedett. Igaz, ehhez Európában elképzelhetetlen szigorra és célirányosságra volt szükség. A szingapúriak napjainkban sem élvezik hátradőlve az előző generáció erőfeszítéseit, eltökélt szándékuk, hogy a világ egyik legélhetőbb metropoliszává változtatják lakhelyüket. A városban eddig is rengeteg gyönyörű park várta a kikapcsolódná vágyókat, de a „Gardens by the Bay” projecthez képest ezek csupán konyhakertek voltak.

A 101 hektáron elterülő park ötlete 2006-ban vetődött fel. A város pályázatot hirdetett, amelyre több mint 170 cég nyújtott be terveket a világ 24 országából. A 11 fős nemzetközi és szingapúri szakemberekből álló zsűri végül 2 angol céget választott ki, hogy az ő terveik nyomán valósuljanak meg a Bay South és a Bay East kertek. A több mint 1 milliárd dolláros beruházás eredményét végül múlt héten adták át a nagyközönségnek.

A park az óceántól visszanyert területre épült, ezzel még egyedülállóbbá téve a kezdeményezést. Az ilyen mesterségesen feltöltött földterületek létrehozása nagyon drága, így jellemzően luxuslakások épülnek rájuk, mint a dubaji Palm Islands esetében. A Gardens by the Bay azonban nem üzleti befektetés. Az a célja, hogy Szingapúr lakosai még több időt tölthessenek a természetben!

A Bay South ad otthon az egyszerűen csak szuperfáknak nevezett építményeknek, amelyek este fényárba borulnak, és amiktől a park leginkább egy marsbéli tájra emlékeztet. A 16 szintes, több mint 200 különböző féle növénnyel borított építmények amellett, hogy elképesztően látványosak, hasznosak is: árnyat és hűvőset biztosítanak a növényeknek, valamint napenergiát és esővizet gyűjtenek a kertek számára. A látogatók fel is mehetnek a tornyokba, hogy az 50 méter magasban lévő bárból élvezzék a kilátást, vagy, hogy átsétáljanak a két központi fát összekötő 128 méter hosszú hídon, 5 Szingapúri dollár ellenében.
A hatalmas parkrendszerben negyedmillió különböző növényfajta található meg, különböző tematikus kertekbe rendezve. A látogató megismerheti a trópusi flórát, de a hatalmas, merészen ívelt Cloud Forest üvegháznak köszönhetően még a tengerszint felett 2000 méterrel található növényvilággal is találkozhat. A búra alatt található mesterséges hegyre liftek viszik fel a látogatókat, akik két különböző útvonalon ereszkedhetnek alá. A Flower Dome egy hasonlóan modern üvegház, amely azonban teljesen más vidékekre repíti el az érdeklődőket: a mediterrán klímának köszönhetően többek közt Dél-Afrika, Kalifornia, Olaszország és Spanyolország színpompás virágait csodálhatják meg.

A park ezernyi látnivalót kínál még, a tavak és szökőkutak, a vízesések és a környezetvédelem fontosságát tudatosító tárlatok teljes felfedezése napokig is eltarthat. Ehelyett mi inkább azt ajánljuk, látogassanak el a kertekbe, és egyszerűen hagyják, hogy magával ragadja Önöket a modern technikának és a természet kimeríthetetlen változatosságának ez a varázslatos összefonódása!

A külső kertek látogatása ingyenes, az üvegházak megtekintéséhez belépőt kell váltani.

a

Kategória