‘Titokzatos kőkör-Michigan’ kategória archívuma

Az Északnyugat-Michigani Egyetem víz alatti régészeti professzora, Mark Holley vezette kutatócsoport 2007 nyarán fedezte fel azokat a titokzatos köveket, amelyek ma a Michigan-tó felszíne alatt 12 méterrel találhatók.

Az elsődleges tesztek alapján az ott talált masztodon-faragványt datálni is tudták, és az nagyjából 10 ezer éves lehet, amikor már emberek és őskori állatok egyaránt lakták a területet.

Ez persze magában még nem lenne érdekes, hiszen az utolsó jégkorszak során, mintegy 10 ezer évvel ezelőtt a területet borító jégtakaró elolvadt, az így keletkező víz pedig feltöltötte a tómedret, ahol korábban emberek élhettek.

A faragvány hiteleségét sokan vitatják, az azonban biztos, hogy a hasonló épített struktúra megalkotásához emberi tevékenységre lehetett szükség – ahogy a Michiganben már korábban talált petroglifekhez, és állókövekhez egyaránt.

Lehetséges hát, hogy véletlen megtalálták az amerikai Stonehenge-et, amelynek léte arra utalhat, hogy a többi tó is hasonlóan sokkoló kincseket rejthet. Biztosat azonban a részletesebb tudományos vizsgálatokig nem tudhatunk.

a

Kategória