‘Titokzatos tudóshalálok’ kategória archívuma

Nagy-Britanniában 1982-től 1988-ig egy megmagyarázhatatlan halálozási hullám került az átlagpolgárok és a sajtó érdeklődésének középpontjába. Az elhunytak ugyanis mind vezető tudósok voltak, és közvetve vagy közvetlenül a Reagan-kormány által finanszírozott és a Thatcher-kormány által is támogatott, SDI (Strategic Defence Initiative) programon, avagy közismertebb nevén, a Csillagháborús Terveken dolgoztak.


Mivel minden elhunytnak köze volt az SDI-hez, a nyomozást a Brit Titkosszolgálat végezte. Egy kémkörökben népszerű mondás szerint: Ha valami megtörténik egyszer, az véletlen, ha még egyszer, az fatális véletlen, de ha háromszor, az már ellenséges tevékenység.

A brit hírszerzők egy tettesre gyanakodtak, a KGB-re. Az SDI program volt ugyanis a hidegháborús fegyverkezési verseny csúcsa. Ha a nyugati hatalmaknak sikerült volna megalkotni a Csillagháborús Fegyverrendszert, végleg kivonhatták volna magukat az orosz atomfenyegetés alól.

Mert ezek a világűrbe telepített fegyverek már a kilövés helyén, tehát a rakétát elindító ország területén, megsemmisítették volna az atomtölteteket. A Szovjetunió persze mindig azt hangoztatta a nagy nyilvánosság előtt, hogy egy ilyen űrbéli védelmi rendszer megalkotása lehetetlen, ezért nem is tartanak tőle.

De a britek is tisztában voltak vele, hogy az SDI projekt minden lépését figyelemmel kísérik, és bármit megtennének annak megakadályozására. Az angolok számára nyilvánvaló volt, hogy a KGB a hunyó a tudósok halálában, de nem tudtak rájönni a módszerükre.

Ezen kívül volt még egy problémájuk: az amerikai nyomás. Az USA kormánya nyomatékosan figyelmeztette az angolokat, hogy mielőbb tudni szeretnék, hogy az általuk pénzelt program vezető tudósai miért hullnak, mint a legyek? Amikor a Brit Titkosszolgálat csúnyán felsült, a CIA is lefolytatta a maga vizsgálatát, de ők is ugyanazt az eredményt produkálták.

A kudarcok után a két kémszolgálat „ad acta” tette az ügyet. Az angolok, pedig kiadtak egy közleményt, hogy az ilyen stresszes munkában, mint a katonai kutatás, teljesen normális ez az öngyilkossági ráta.

a

Kategória