‘Tudta Ön?’ kategória archívuma

A curry védi a májat az alkohol károsító hatásától? Az indiai eredetű mártás egészségre gyakorolt hatását vizsgálták meg a Helsinki Központi Kórház kutatói. A patkányokon végzett kísérletei kimutatták, hogy a curry egyik alkotóeleme, a curcumin megvédte a kísérleti állatok májat az alkohol káros hatásától.

Hogy a kutyák megóvják a gyerekeket az allergiától? Azokban a családokban, ahol kutya is jelen van a kisgyerek első éveiben, kevesebb az allergiás megbetegedés. A kutatások szerint azért van jótékony hatással a kutya gyermek immunrendszerére, mert kezdettől fogva hozzászokik bizonyos allergén anyagok jelenlétéhez.

Hogy egy ukrán férfi nem alszik egyetlen percet sem? Hihetetlennek tűnik, de mégis igaz: Fjodor Nesztercsuk utoljára 1984-ben aludt egy jót, azóta éjjel-nappal fent van.
Hogy a Queen együttes egykori gitárosa a 70-es években csillagászati tanulmányokat folytatott a Herthfordshire Egyetemen? Brian May PhD tanulmányait adta fel a rockzenéért. Egy interjúban bevallotta, hogy szüleinek nagy csalódást okozott azzal szüleinek, hogy nem lett akadémikus.Hogy a világ első házassági hirdetése Angliában jelent meg? Sokáig azt hitték, hogy egy 1727-ből

származik az első ilyen jellegű felhívás, de mint kiderült 1695-ben a Collection for Improvement of Husbandry and Trade lapban jelent meg az első, nyomtatott társkereső hirdetés. Ebben egy 30 éves úriember olyan úrhölgyet keresett feleségnek, aki legalább háromezer font hozománnyal rendelkezik.Hogy a compó a halak doktora? A néphit szerint a halak sebei hamarabb begyógyulnak, ha a sérült részt a cigányhal nyálkás testéhez dörzsölik.

Hogy a túlzott kólafogyasztás fejfájást okoz? Egy oxfordi kutatócsoport szerint azok a 6 és 18 év közötti fiatalok, akik napi másfél liter kólát fogyasztanak, sokkal gyakrabban fordulnak fejfájási panaszokkal az orvoshoz, mint azok, akik mellőzik vagy mértékkel, fogyasztják a népszerű üdítőitalt.

Hogy akik ősszel születnek, tovább élnek, mint azok, akik más évszakban látják meg a napvilágot? Erre a következtetésre jutottak azok a német tudósok, akik éveken keresztül kerestek összefüggéseket a megélt kor és az évszakok között. Bár még csak találgatják, mi lehet az oka, ám valószínű, hogy az anya táplálkozása áll a dolgok hátterében. Az, aki télen terhes, sokkal kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt, mint az, aki ősszel, ez pedig kihat a születendő gyermek immunrendszerére is.

Hogy a robot szó egy cseh író, Karel Capek egyik művének köszönhetően terjedt el? Az író R.U.R. című utópisztikus művében használta először a robota szót, amelyet azonban nem ő, hanem testvére, Josef talált ki.Hogy Mary Shelley híres regényének, a Frankensteinnek saját férje volt az inspirálója? Az irodalomtörténeti kutatások szerint Percy Bysshe Shelley etoni tanulmányai alatt szoros barátságba került a kor egyik legnagyobb tudósával, John Linddel, aki tudott arról, hogy az elektromossággal életet lehet lehelni az elhalt testrészekbe. A hajóorvosként dolgozó Percy járt Izlandon, Maryvel pedig többször megfordult Svájcban. Ez szolgálhatott alapul a regényben ábrázolt jégvilági környezet leírásához.

Hogy a krokodilok vére megöli a HIV vírust? Ausztrál kutatók egy csoportja rájött arra, hogy a hüllő vérében levő antitest felfalja a HIV vírust. Az Adam Britton kutató által vezetett csoport most azon fáradozik, hogy az emberi szervezet számára hatásos antibiotikumot fejlesszen ki.Hogy egy kínai szénmező 130 éven keresztül égett? A Liuhuanggou szénmező az 1870-es években kapott lá

ngra, és becslések szerint ez alatt 1,8 millió tonna szén vált a tűz martalékává. A kínai hatóságok óriási erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy eloltsák a tüzet és megmentsék az értékes helyet a teljes pusztulástól.Hogy 2030-ra a depresszió világbetegség lesz? Manapság is sokan szenvednek ebben a betegségben, amelyet leginkább szociális problémák idéznek elő. Mivel a depresszió a fiatalok közül is szedi áldozatait, ezért a következő évtizedek egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy nemzetközi összefogással és különféle programokkal megelőzzük a kialakulását.

Hogy Galaxisunk 10 %-a lakható? A Galactic Habitable Zone program keretében tudósok egy csoportja behatárolta azokat a területeket, ahol statisztikailag adottak az élet kialakulásához szükséges vegyi folyamtok. Az eredmény még a kutatókat is megdöbbentette, hiszen kiderült, hogy a Tejútrendszerben valósággal hemzseghet az élet.

Hogy egy olasz étteremben Viagrás pizzát árulnak? A tulajdonos szeretett volna olyan különleges pizzával előrukkolni, amely felébreszti a libidót. A finomság azonban nem tartalmaz kék pirulát, de olyan feltét van rajta, amely fokozza a szexuális vágyat.

a

Kategória