‘Víz alatti Csoda’ kategória archívuma

Létezik Ausztriában egy meglehetősen ritka természeti jelenség, ami az évnek ebben a szakában turisták százait vonzza Stájerországba. A hófödte Hochschwab-hegy lábánál fekvő Grüner See, vagyis ‘Zöld tó’ környéke tavasz előtt is kedvelt kiránduló hely, a meleg idő beálltával lesz viszont belőle igazi különlegesség.

 

Az év közben jelentéktelen kis tavacska a hó olvadásával szép lassan akár 10 méteres mélységig duzzad fel. A kristálytiszta vízzel megtöltött völgy egyedülálló látványt nyújt, víz alá kerülnek a parkok, az apró völgybéli hidak és padok.

A víz egyáltalán nem zavaros, mint egy folyó áradásakor,a látótávolság akár a 60 métert is elérheti. Éppen ezért tavasz végétől egészen ősz derekáig a búvárok kedvelt zarándokhelyévé válik a Zöld tó. A kíváncsi merülők szeme elé ilyenkor káprázatos víz alatti csodavilág tárul.

Virágos rétek felett úszhatnak, figyelhetik ahogy a halak a rügyező fák lombjai között fickándoznak, vagy éppen tehetnek egy “sétát” a helyi park padjai, hídjai, kavicsos ösvényei körül.

 

A meseszép Éden meglátogatásától még az sem tántorítja el a turistákat, hogy a víz mindössze 6-8 fokos.

 

a

Kategória