‘Víz alatti múzeum Mexikóban’ kategória archívuma

A legnagyobb vízalatti múzeum! A Mexikói-öbölben található Cancun már eddig is híres volt a számtalan túrista csalogató látványosságáról, tavaly óta azonban újabb különlegességgel dicsekedhet. Jason de Caires Taylor egy vízalatti múzeumot álmodott meg és hozott létre.

A szobrok mesterséges korallzátonyként is funkcionálnak. A szobrokon végigkövethetők a természetes ökológiai változások, amivel a művészet és a természet állandó kölcsönhatására hívja fel a figyelmet az alkotó. Emellett a kiállítás egyedi vizuális élményt is nyújt a látogatóknak, hiszen a víz alatti érzékelés egyedülálló látványt biztosít a különböző optikai és fizikai hatások víz alatti érvényesülésével.

A színek változnak, ahogy egyre mélyebb lesz a víz, a tárgyak 25%-al nagyobbnak tűnnek, a vízmozgásnak köszönhetően pedig kaleidoszkópikus hatás érvényesül. Ennek köszönhető, hogy az érdekes művészi alkotás a világ legkülönlegesebb élményét nyújtja az idelátogatóknak.


A National Park West Coast of Isla Mujeres partjai mentén épül bolygónk legnagyobb vízalatti szoborparkja. Évente több, mint 700 ezer látogató fordul meg a múzeumban, amiben a teljes elkészülte után csaknem 400 alkotást lehet majd megcsodálni.

A múzeum létrehozói a vizalatti kiállítással arra is fel szeretnék hívni a látogatók figyelmét, hogy milyen veszélyben van a tengerek élővilága, azon belül is az egyre jobba pusztuló korall telepek.

A szobrok PH-semleges betonból készültek, így vidáman megtelepedhetnek rajta a korallok és más tengeri élőlények, állatok, amiktől még érdekesebbekké, még inkább környezetbe illőkké válnak a tíz méterrel a vízfelszín alatt elhelyezett alkotások.

Az összesen több, mint 120 tonnát nyomó szobrokat gondosan rögzítették a tengerfenékhez, így ennek és a súlyuknak köszönhetően ellenállnak a hurrikánoknak és a viharoknak, amelyek igen gyakoriak ebben a térségben.

 

A szobrok egyedi vizuális élményt nyújtanak , jól látható rajtuk a víz alatt végbemenő természetes ökológiai
folyamatok okozta állandó változás.

A 2009-ben elkészült múzeum a világ egyik legnagyobb területen megcsodálható, mesterséges víz alatti látványossága a maga több, mint 400, életnagyságú szobrával. A szobrok 420 méter hosszan terülnek el a tenger alján és több, mint 180 tonnát nyomnak.

A művész Európában és Ázsiában nőtt fel, és már gyerekkorától kezdve vonzódott a tengerhez és a művészetekhez. Miután lediplomázott a London Institute of Arts szobrászat és kerámia szakán, a két szenvedélyét ötvözte a cancuni víz alatti múzeum megalapításával, melynek művészeti igazgatójaként dolgozik, emellett képzett búvároktató is egyben. Világhírűvé vált, 400 szoborból álló Néma evolúció című kiállítása is itt tekinthető meg.

A természetvédő szobrász legfőbb célja, hogy az emberi beavatkozás pozitív hatásait hangsúlyozza és egy fenntarthatóbb jövő lehetőségére hívja fel a közönség figyelmét. Így találkozik a természetvédelem és a művészet egy interaktív kiállítás keretében, amelynek mindenki számára fontos és érthető mondanivalója van.

 


a

Kategória