‘White Sand-USA’ kategória archívuma

Az új -mexikói Tularosai-völgyben  található, hómezőkhöz hasonló, szikrázóan fehér portenger az egykor a területet borító tenger visszahúzódása során hátrahagyott gipsznek köszönheti különleges látványát. Furcsa mivoltához a hűvös homok állandó mozgása is hozzájárul – a szél nap mint nap formálja a tájképet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A White Sands szűz hómezőkhöz hasonló, szikrázóan fehér, állandóan vándorló homokdűnéi  egyedülálló jelenséget alkotnak Földünkön. Ez a különleges új-mexikói  táj hűvös, porló homoktengerként szüntelenül változtatja helyzetét: ez a mozgás és persze az elképesztő látvány rengeteg látogatót vonz  a Tularosai- völgybe. A porcelánsivatagnak is nevezett helyen a perzselő napsütésben szikráznak a fehér homokszemcsék, így a táj inkább hasonlít egy síparadicsom hóval borított lankáira, mint egy sivatagra.

A sivatagi homok különlegességét azonban nemcsak fehér színe adja, hanem anyaga is meglepő, ugyanis nem kvarcszemcsék alkotják, hanem puha, krétaszerű gipsz.

Ha kezedbe veszed a ritka homokfajtát, furcsa felfedezést tehetsz, ugyanis ez az anyag forró napsütésben is hűvös tapintású, eltérően a hagyományos sivatagi homoktól.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindez annak köszönhető, hogy a terület, mely mintegy 700 km– en terül el a Sacramento-hegyégtől a San-Andres-hegységig, a világ egyik legjelentősebb felszíni gipszlelőhelye. Bár a gipsz gyakori anyag, a White Sands homokja  egyedi, ugyanis a gipsz vízben könnyen oldódik, így akár az eső is elmoshatja.

A White Sands története mintegy százmillió évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor is az észak-amerikai kontinensnek ezt a részét sekély tenger borította. A tenger fokozatos visszahúzódásával sós tavak keletkeztek, melyek vize a napsütés hatására lassan elpárolgott, és nem csak só, hanem gipsz is kivált belőle.

A gipsz vastag rétegben lerakódott az egykori tengerfenéken, mely a mostani sivatagot alkotja. Ha képzeletben visszautaznál 65 millió évvel ezelőttre, láthatnád a sivatagot  körülölelő két hegység keletkezését is, melyek a Föld kéreglemezeinek mozgása során jöttek létre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mintegy ötszázféle élőlénnyel találkozhatsz itt, melyek jó része a növények táborát gazdagítja. A gyönyörű színekben pompázó különlegességek valódi látványosságot jelentenek, melyek közül a legbámulatosabb a szívósságáról híres jukka.

Ez azon kevés növények egyike, melyek még a vándorló homokos talajon is életben maradnak.A sivatagi peremvidéken továbbá a sünkaktusz csodás, élénkvörös virágaiban is gyönyörködhetsz, melyek szinte világítanak a nagy fehérségben.

Ha szerencsés vagy, tanúja lehetsz egy sivatagi  szobor kialakulásának is: a délnyugati szelek révén létrejött különös képződmények ugyan rövid ideig maradnak fenn, de szépségük lenyűgöző.

a

Kategória