‘Woodoo’ kategória archívuma

Szinte minden kultúrkörben alkalmaztak a woodoo-hoz hasonló varázslási módszert, amikor egy bizonyos tárgyba vetítették valakinek a szellemét, testét, és a tárgyon keresztül próbáltak hatni rá. A magyarok sámánjai szalmabábból, rongyból készítettek babát, amit aztán elégettek vagy vízbe vetettek, hogy megszüntessék a benne lakozó rosszat – esetleg eltüntessék azt a személyt, akit a baba megtestesített. Ám a woodoo ennél is több. Egy egész vallási rendszer.

A woodoo vallás Haiti-ből ered. Itt még ma is a lakosság nagy többsége woodoo hívő. Az elnevezés a vodun szóból származik, ami annyit tesz: isten, lélek, szent tárgy.

Haiti a XVII. század vége óta francia gyarmat. A kávéültetvényeken és a cukornád földeken fekete rabszolgák dolgoztak. A szigetre érkező európaiak az ott dolgozó rabszolgákat arra kényszerítették, hogy nyolc napon belül keresztelkedjenek meg, vagyis dobják el hitüket, és váljanak keresztényekké. Olaj volt ez a tűzre, a rabszolgák minden addiginál jobban ragaszkodtak régi hagyományaikhoz, hiedelmeikhez, vagyis a woodoo-hoz.

1791-ben egy Boukman nevű rabszolga (amúgy woodoo pap) felkelést szervezett, és kirobbant a haiti forradalom.
A harc még jobban összekovácsolta a haiti népet. 1804-ben kiáltották ki a világ első néger köztársaságát, Latin-Amerika első független államát, Haitit. A fehérek eltűntek a szigetről, és a vallás zavartalanul fejlődhetett tovább.

Port au Prince utcáit járva gyakori látvány a falakra rajzolt, festett, tűzött különleges jelek, feliratok, rajzok, nevek, alakzatok, olyanok, amiknek a woodoo vallásban jelentésük van.

A Voodoo baba elengedhetetlen kelléke a vallás gyakorlásának. Ma bizonyos boszorkányboltokban viaszból kapható “előregyártott” baba, de az igazi az, amikor saját kezűleg készítjük, általában fából, rongyból, háncsból, zsírból, keménymorzsából és viaszból, gyapotból. Mindenképpen szükség van a baba elkészítésekor valamihez a kiszemelt áldozatból (a hajszála, körme, személyes tárgya, ruhadarabkája). A babát vérrel kell megfesteni (a haiti varázslók tyúkvért használnak (a magyar javasasszonyok béka vagy nyúlvért ajánlanak). A varrásához piros vagy fekete pamutszálat vagy vékony spárgát kell használni. S amikor elkészült, akkor a baba testét tűvel kell átszúrni azokon a pontokon, ahol a betegséget,fájdalmat elő szeretnénk idézni. Ha a szívet vagy agyat célozzuk meg, az áldozat akár bele is halhat. A hatás még erősebb, ha a woodoo-babát az áldozat küszöbére teszik.

A woodoo-baba készülhet papírból is, esetleg az áldozat fényképét is felhasználhatjuk, ám ekkor 7 papírbabát kell készíteni teliholdkor, mind a hét babát át kell szórni gombostűvel, majd napnyugtakor minden este egy-egy babát el kell égetni. Ezt a rítust nevezik Wangának. Állítólag annyira erős, hogy az áldozat hamarosan meg is hal.

Mivel a woodoo fekete mágia, ezért nagyon veszélyes. Csak az fogjon hozzá, aki vállalja, hogy a rontás akár rá is visszaszállhat.

A zombik lelküktől megfosztott, robotszerű testek, akiket rabszolgaként működtetnek, vagy állatbőrbe bújtatott lelkek, akiknek húsát eladják a piacon és megeszik. Zombivá azokat az embereket varázsolják, akik megsértik a törvényt, a társadalomra nézve kártékonyak, mondjuk nem gondozzák a gyereküket…Létezik egy erre a célra felállított bíróság, akik az illető bűneit megvitatják, és ha kell, társadalmilag halottá nyilvánítják, vagyis engedik tovább élni, de csak zombiként.

Ha megszületik egy ilyen ítélet, akkor a felperes (aki bosszút akar állni), felkeres egy erre megfelelő papot. A pap (bokor) varangyméreggel kevert port készít (fufut), ami a bőrön keresztül hat. Elég egy csipetnyi belőle, például a küszöbre szórva, és ha az illető rálép, máris lesújt rá a rémisztő átok. Heves görcsök törnek az áldozatra, majd kómába zuhan, vagyis egy tetszhalotti állapotba, amikor a felületes szemlélő úgy látja, hogy az illető meghalt. A szer ugyanis olyannyira lelassítja a vegetatív funkcióit (légzést, szívverést, reflexmozgást), hogy bárki a környezetében azt hiheti, hogy halott. A legszörnyűbb, hogy nem csak nem halott, de az elméje teljesen éber, vagyis tisztán tudja, mi történik vele. Mindvégig magánál van, végignézheti saját temetését, mely a haiti szokások szerint általában a halál beálltának napján van. A temetés után aztán, amikor éjfélt üt az óra, a bokor kiveszi a sírjából, és elviszi az új tulajdonoshoz, ahol rabszolga lesz.

a

Kategória