‘Yakhchāl’ kategória archívuma

Yakhchāl egy ősi fajta hűtő, amit még a Perzsák fejlesztettek ki időszámításunk előtt 400-ban.

Ezek az ókori hűtőgépek nyáron elsősorban jég tárolására szolgáltak, de élelmet is raktároztak bennük, főleg a forró, száraz, sivatagi körülmények miatt, amik mai napi uralkodnak Iránban.
Az építmény föld feletti része sárból készült alkotóelemekből áll és kupola alakú, sokszor akár 20 méter magasra ér fel. Alatta található a földalatti helyiség, találtak már 5000m³-es pincét is. Általában közvetlen szellőzőjárat vezetett a helyiségekbe a közelben lévő úgynevezett qanat-okból, amiket szintén iráni mérnökök fejlesztettek.

A yakhchal a Kermannál található, mintegy másfél kilométerre a városközponttól.

A qanat egy olyan esővíz-gyűjtő, amit dombok és kis hegyek belsejébe építettek, így nyáron is hűvös volt a tározóban, mivel a víz nem párolgott el. Ezután járatok segítségével szinten tudták tartani a hűvös hőmérsékletet.

A Yakhchal nagyon vastag sárból épült falakkal rendelkezik, az alapjainál 2 méter vastag és speciális habarcsból készült, ami  homokot, tojásfehérjét, lime-ot, kecskeszőrt, hamut és vályogot tartalmaz.

Ez a kúp alakú épület mintegy 18 méter magas és úgy néz ki, mint egy hatalmas  méhkas.

A masszív szigetelés és a folyamatos hűvös víz lefolyik a spirál formán az épület oldalán és közben a jég tárolását annyira elősegíti, hogy nyáron olyan hideg van bent, mint ha tél lenne. Az épület közepén van egy árok, ahol az olvadt jég ki tud folyni, és éjszaka pedig a sivatagi extrém hidegben újra jég lesz belőle. Aztán feldarabolják a jeget és leviszik a tárolókba mélyen a föld alá. Amint újra tele lesz az árok, a folyamatot újra megismétlik.

a

Kategória