‘Yellowstone Nemzeti park-USA’ kategória archívuma

A világ első nemzeti parkját, a Yellowstone Nemzeti Parkot 1872-ben Ulysess Grant elnök hozta létre. A Yellowstone név a park legnagyobb folyójának indián elnevezéséből ered. A 8980 négyzetkilométeres park Wyoming, Montana és Idaho államok területén fekszik egy átlagosan 2400 magasságú fennsíkon.

A park több mint 10000 geotermális jelenségnek ad otthont, köztük 300 gejzírnek, ami a világ összes gejzírének mintegy 2/3 részét teszi ki. Közülük a legnépszerűbb az Old Faithful (Öreg Hűséges) mely nevéhez hűen, 74 percenként tör ki a szabadba, akár 60 méter magasba is. Itt található a Föld legnagyobb gejzírje is a Steamboat (Gőzhajó) gejzír, mely kétszer magasabbra tör ki, mint az Old Faithful, de kitörései kiszámíthatatlanok, 4nap és 4év között váltakoznak.

Érdekessége, hogy egy ősi vulkán kráterén fekszik, a földkéreg néhány helyen csak néhány km vastagságú ennek következtében a föld beleséből jövő hő szinte felforralja a földalatti csatornarendszer vízét, mely gőz formájában a magasra tör.

Hihetetlen színjátékával a világon egyedülálló Grand Prismatic Spring (Nagy Prizmaszerű forrás)a park legnagyobb hévforrása, melynek 71 fokos kénes vízében élő, algák, mikroorganizmusok és ásványi lerakódások, varázsolják színpompássá.  A terület a földtörténeti őskorban hatalmas vulkánkitörések helyszíne volt (3 nagy kitörés). Ennek nyomait őrzi a világ legnagyobb megkövesedett erdeje a Specimen-hegy körül.

Mamut Melegforrások (Mammoth Hot Spring) látványos mésztufa teraszokat hoztak létre a szénsavban gazdag víz felszínformáló képességének köszönhetően. A Yellowstone-folyó egy csodálatos kanyonon keresztül folyik és vízesések formájában a Yellowstone -tóba ömlik, a világ egyik legnagyobb alpesi tava, a maga 176 km -es átmérőjével. A park természeti képződményei mellett állatvilága is lenyűgöző a Grizzly medvétől a néhány évtizede visszatelepített szürke farkasig, akik nélkülözhetetlenek voltak az ökoszisztéma dinamikájának fenntartásában. 1978-ban az UNESCO a Yellowstone Nemzeti Parkot a Világörökség részévé nyilvánította.

A Yellowstone-ban gyakoriak a földrengések is, de ezek nagy része az emberek számára általában nem is érzékelhető. A területet több ezer kisebb rengés rázza meg évente.

A Yellowstone növény- és állatvilága közismerten rendkívül gazdag. 1700 különböző őshonos, és mintegy 170 féle betelepült növény, köztük nyolc fenyőfaj él itt. Állatai közül meg kell említenünk a nagyszámú, turistákhoz szokott, kolduló fekete medvéket, és a jóval csekélyebb számban előforduló (200 példány) óriási grizzlyket, az 1200 egyedet számláló, a korábbi mészárlásoktól megmenekült bölényállományt, a jávorszarvast, a gímszarvast és a kanadai vadjuhot, valamint az 1990-es években sikeresen visszatelepített és azóta is nagy gonddal felügyelt farkasállományt. Ezzel a visszatelepítéssel együtt megtalálható az összes olyan állatfaj, mely az első ideérkező fehér telepesek előtt is itt élt. A parkban élő állatok közül a veszélyeztetett fajok közt tartják számon a fehér fejű rétisast, a vándorsólymot és a trombitás hattyút.

 

a

Kategória