‘Zrínyi Miklós rejtélyes halála’ kategória archívuma

Zrínyi haláláról sokan írtak, és jó néhányan megfogalmazták kételyeiket azzal kapcsolatban, hogy a főúr halálában nem, illetve nem csak a megsebzett vaddisznó játszott közre.

A kételyeket pedig nagymértékben táplálják a haláleset tisztázatlan körülményei, valamint az a tény, hogy a Habsburg-birodalomnak egyáltalán nem tetszett, hogy a németek és a franciák fel akarják venni a harcot a törökökkel, és a csapatok élére Zrínyit szánták.

Elgondolkodtató a vadászatban részt vevő Bethlen Miklós vallomása is, mely szerint Zrínyi bolondnak nevezte azt a szolgát, aki jó időre különvált a többiektől, majd jelezte, hogy vadkant lőtt, de egyedül nem mer utána menni, amikor már rég vége volt a vadászatnak.

 

Az is különös, hogy a szolga, aki igen jártas volt a vadászatban, a vallomások szerint elsőként rálőtt a vadkanra, majd ijedtében felmászott egy fára, és onnan jajgatott – ám akkor sem jött le onnan, amikor észlelte, nem ellene irányul a támadás.

Ám csak az ő jajgatását hallották a többiek, Zrínyiét nem. Utóbbinak ráadásul a karján nem voltak sérülései, tehát úgy tűnik: szótlanul tűrte a vadkan támadását, miközben még csak nem is védekezett a kezével.

A halál körülményei máig nem tisztázottak, holott a fentieken túl még számos olyan feljegyzés maradt fenn, mely ellentmond a többinek, illetve annak is, hogy valóban vadkan áldozata lett Zrínyi Miklós.

Az például biztos, hogy a szeme alatti golyónyom nem vaddisznótól származott.

a

Kategória