Belegondoltak már abba, hogy micsoda roppant méretű óceánok borítják Földünk felszínét? Egészen pontosan 361 millió négyzetkilométerről beszélünk, ami bolygónk felületének 70%-át jelenti. Ha kinyitunk egy világatlaszt, biztosan találunk olyan oldalpárokat, ahol megdöbbentő részletességgel ábrázolják az Atlanti- vagy Csendes-óceáni területek víz alatti domborzati viszonyait, sőt, még a tektonikus lemezek elhelyezkedéséről is képet kaphatunk.

Azonban ezeket a térképeket nem a roppant vizeket és azok mélységeit keresztül-kasul bejárt felfedezők rajzolták meg, sokkal inkább olyan, csúcstechnikát képviselő szonár-berendezések, amik a visszaverődő rádióhullámok alapján dolgoznak, illetve olyan mesterséges holdak, amik infravörös tartományban és hőképekkel derítik fel a tengerek, óceánok alatt meghúzódó terepviszonyokat.

Ezekkel a módszerekkel minden kétséget kizáróan rendkívül pontos képet kaphatunk a földrajzi viszonyokról, ám ez önmagában még nem jelenti azt, hogy valóban felfedeztük volna ezeket a roppant kiterjedésű területeket. A tenger alatti közlekedés a mai napig igen egzotikus dolognak számít, néhány kutató- és katonai tengeralattjárón kívül gyakorlatilag senki nem merészkedett még a víztakaró alá, arról már nem beszélve, hogy igazán tüzetes, aprólékos, kiterjedt felderítő akciók valóban nem akadtak/akadnak.

 

Ha pedig így van, teljes joggal gondolhatjuk azt, hogy igazából semmit sem tudunk az óceánokkal fedett területekről, kutatásaink bizonyára csak a valóság felszínét karcolgatják. A legutóbb – szintén a Google Earth jóvoltából – egy igen nagy vitákat kiváltó, jelentősnek mondható felfedezés mutatta meg, hogy mennyire nem ismerjük a saját bolygónkat.

2009 februárjában egy brit közlekedési mérnök, Bernie Bamford talált Afrikai partjaitól mintegy ezer kilométerre rendkívül fura, szokatlan rajzolatokat a tengerfeneket vizsgálva. A szabályos, alakzat egyértelműen valamiféle mesterséges objektum lehet − mindenféle áltudományos, cirkáló hajók nyomvonalairól szóló mellébeszélések ellenére is! −, egyesek pedig nem zárják ki azt, hogy esetlegesen a víz alatti romváros, Atlantisz − a legendás földrész − egyik településének nyomait láthatjuk.

a

Hózzászólás írása

Be kell jelentkezned a hozzászólás írásához.


Kategória