A bibliai teremtésleírásban találkozhatunk megmagyarázhatatlan lényekkel. A Teremtés könyvének első fejezetében azt olvashatjuk, hogy Isten a vízi állatokat a teremtés ötödik napján alkotta meg. Közöttük is először a „nagy vízi állatok” különböző fajainak teremtéséről számol be a Genezis könyve.
Az egyik különleges bibliai állat a behemót. Róla azt írja a Biblia, hogy Isten teremtéseinek kezdete, tehát ez volt az első teremtett állat a vízi állatok teremtésének napján, azaz az ötödik napon. (Jób könyve 40,14: „Isten alkotásainak kezdete ez.”) A bibliai beszámoló növényevő állatként mutatja be, amelynek azonban olyanok a csontjai, mint az érc-csövek, lábszárai, mint a vasrudak, farka pedig, mint a cédrus. Ezt az állatot egyesek a vízilóval azonosítják, mások szerint azonban a leírás nem vonatkozhat a vízilóra. Stefan Drüeke Vissza a dinoszauruszok idejébe című könyvében ezt írja a behemótról: „Mindezek (a Jób könyvében a behemótról leírt) jellegzetességek nem igazak egy ma élő ismert állatra sem. Igazak azonban egyes régi növényevő dinoszauruszokra.” A növényevő dinoszauruszok között valóban léteztek olyan fajok, melyeknek farka olyan vastag volt, mint egy cédrusfa törzse.
Amúgy a víziló héber neve, Behemót. Jób könyve után egy későbbi zsidó legenda már két mesés szörnyről, Behemótról és Leviatánról tesz említést. Ezek a szörnyek az idők végén az egymás elleni harcban majd odavesznek, húsuk lakomául fog szolgálni a paradicsombeli üdvözülteknek.

Amikor Behemót híre eljutott Arábia sivatagjaiba, az emberek képzetében már nem vízilóként, hanem halként szerepelt. Olyan halként, amely a feneketlen víz színén lebeg, a halon van egy bika, a bikán egy rubinhegy, a hegyen egy angyal, az angyalon hat pokol, a pokol fölött a föld, a föld fölé pedig hét ég tornyosul.

Egy legenda a Behemótról szóló arab hiedelmet a következőképpen meséli el: “Isten megteremtette a földet, ám a földnek nem volt támasza, így a föld alá teremtett egy angyalt. Ám az angyalnak nem volt támasza, így az angyal lába alá teremtett egy rubinszirtet. Ám a szirtnek nem volt támasza, így a szirt alá teremtett egy bikát, melynek négyezer szeme, füle, orra, szája, nyelve és lába volt. Ám a bikának nem volt támasza, így a bika alá teremtett egy Behemót nevű halat, a hal alá meg vizet tett, a víz alá sötétséget, ezen pedig már nem jut túl az emberi értelem.”

a

Hózzászólás írása

Be kell jelentkezned a hozzászólás írásához.


Kategória