A kővé dermedt emberek lakóhelye


A Castlerigg-sziklakör északnyugat Angliában, Keswig közelében található, kb. időszámításunk előtt 3600 körül állították fel. A 38 sziklából álló kör sokáig vallási találkozók helyszíne volt, a helyi legendák szerint ezek a különös sziklák valójában kővé dermesztett emberek. Az első misztikus jelenségre 1919-ben lett figyelmes egy T. Singleton nevű férfi, állítólag barátjával egy  sziklákon végigsuhanó fehér fénygömböt fedeztek fel. A jelenséget azóta is sokan vélték látni, ez azonban csak egy az itt tapasztalt furcsaságok sokaságából.

 

Az északnyugat-angliai Lake District Nemzeti Park minden bizonnyal a sziget egyik legcsodálatosabb helye felhőket érintő hegycsúcsaival, égszínkék tavaival és csendes kis településeivel. A Park meredek szikláinak története 500 millió évre nyúlik vissza. Egymásnak ütköző kontinensek, mély óceánok, trópusi tengerek valamint kilométer vastag jégtáblák alakították ki mai arculatát.
A Lake District valószínűleg már a jégkorszak utolsó szakaszában lakott területe volt a szigetnek. Rómaiak által épített utak maradványaira, középkori gazdálkodásra, bányászatra utaló nyomokat valamint őskori műemlékeket találtak a Park számos területén.
Ezek közül az egyik, talán a leghíresebb, a Keswick közelében található Castlerigg sziklakör. Ez a kb. i.e 3600 körül állított műemlék már csak azért is különleges és varázslatos, mert minden oldalról felhőkbe törő, hatalmas hegycsúcsok övezik. Lenyűgöző látványát még fokozza, hogy a sziklák szinte “tükrözik” a környező hegyek színeit és egyéb tulajdonságait.
Mint a sziklakörök általában, a Castlerigg is feltehetőleg a tudományos, társadalmi illetve vallási összejövetelek jelentős színhelye volt. Prof. Alexander Thom szerint, elsősorban asztronómiai méréseket végezhettek itt. Következtetését azzal is alátámasztotta, hogy a legmagasabb szikla egy vonalban áll a novemberben, Samhain-kor felkelő nappal.

 

A 30 méter átmérőjű kör 38 sziklából áll, melyeknek magassága átlagban 1-1,5 méter, bár némelyik eldőlt a felállításától számított 5000 év alatt. A legnehezebb és legmagasabb eleme 2,5 méter és kb. 16 tonnát nyom. Úgy számolják, hogy eredetileg 41 szikla alkothatta a kört, és ebből kiindulva a Castlerigg az egyik legjobb állapotban lévő sziklakör a Brit szigeteken. A kör északkeleti negyede egy kicsit “lapítottabb” a többinél és belül, a keleti oldalánál 10 szikla áll, téglalap alakban elhelyezve, amelynek funkciója egyelőre a tudósok számára ismeretlen.
A műemlékhez helyi legenda is fűződik a helyi kisvárosban, Keswickben. Az itt élők szerint a  Castlerigg egy “Druida Kör” és az őt alkotó sziklák nem mások, mint kővé dermesztett helyi lakosok, ezért az itt elők Keswick Carlesnak is nevezik. Azonban William Stukeley, aki először hívta fel a nyilvánosság figyelmét rá 1725-ben, egy félreértésből adódóan a “Carles” szót “Castle”-nek jegyezte le.

 

a

Hózzászólás írása

Be kell jelentkezned a hozzászólás írásához.


Kategória