A túlvilági kommunikáció népi hivatalt nyert formája még a huszadik században is példásan működött mifelénk: ezt bizonyítja, hogy Diószegi Vilmos, a híres néprajzkutató közel kilencven olyan magyar települést talált az ötvenes években, ahol halottlátó működött. A legsikeresebb léleklátókat a település nevével jelölték, így terjedt híre a novaji asszonynak, a csépai embernek, vagy a meggyesi lánynak.
Egy kis hátborzongatásért pedig ma sem kell a szomszédba mennünk, hiszen számos ismert vagy kevésbé ismert hazai helyet öveznek hideglelős legendák.

Gizella, a siroki várúrnő

A siroki vár romjain napnyugta után jelenik meg egy női árnyalak, aki a mélybe veti magát, a mögötte némán felsorakozó további hét szellem pedig követi példáját. A siroki fantom története a középkorig nyúlik vissza, amikor a vár tulajdonosa Kompolti Imre lánya, a kemény amazon Gizella lett. A vörös hajú várúrnőről az a hír járta, hogy szívét nem mámorította még szerelem. Egy este azonban hét daliás vitéz kért tőle szállást, akik közül az egyiknek sikerült is lángra lobbantania Gizellát. A vitézek mindegyike epekedett a várúrnőért, és az elfogyasztott bortól megittasulva harcolni kezdtek egymással, abban a reményben, hogy aki életben marad, elnyeri Gizella kezét. A vörös démon lovagja utolsó előttiként esett el, Gizella pedig bánatában leszúrta szerelme támadóját, majd a vár bástyájából kiugorva magával is végzett.
hirdetés

Szeged – a Boszorkánysziget boszorkányai

A napfény városának buja ártéri erdeje, a Tisza-menti Boszorkánysziget (valójában félsziget) napközben kutyasétáltatók, szerelmesen andalgó párok, gyerkőceikkel játszó szülők, bicajosok és kocogók paradicsoma. Ha azonban leszáll az éj, vérfagyasztó hangok, nyöszörgések és sikolyok borzolják a kedélyeket. Állítólag háromszáz éve bolyonganak itt azok a meggyötört lelkek, akik az utolsó szegedi boszorkányperben ítéltettek máglyahalálra. Szeged egyébként élenjáró volt a hazai boszorkányüldözésben, a Magyarországon lezajlott 124 boszorkánypernek több mint a felét itt folytatták le, és gyakran ártalmatlanul megvádoltakat is kínhalálba küldtek. 1728. július 23-án tizenkét embert, hat férfit és hat nőt égettek meg a Boszorkánysziget területén, köztük az akkor már 82 esztendős Rózsa Dánielt, a város leggazdagabb polgárát és egykori bíráját, valamint az őt vádoló bábaasszonyt, Kökényné Nagy Annát is.

Mátranovák különös szerzete

Salgótarjántól alig 25 km-re egy idilli hangulatú nógrádi település környékének békéjét harminc éve rendre feldúlja egy különös teremtmény. A helyiek által Fanyűvőnek nevezett lény két méter magas, karcsú testalkatú, görnyedten jár, otthonosan közlekedik a fákon és sebesen tud futni négy lábon. Testét szürkésfehér szőr borítja, arca sötét, az erős fénytől menekül. Netes fórumokon Nyüvinek becézik Magyarország legtöbbet dokumentált és észlelt kriptidjét (a kriptid olyan lény, melynek létezését nem támasztja alá tudományos magyarázat), akivel előszeretettel ijesztgetik a gyerekeket, ugyanakkor a turistákat is óva intik attól, hogy sötétedés után bóklásszanak az erdőben. Nyüvi azon kívül, hogy a frászt hozza felbukkanásával az emberekre, valamint húsevőhöz méltóan rendre zsákmányol az erdei vadakból, ártalmatlan lénynek bizonyult. A mátranováki majomembert a ’80-as években látták először helyi bányászok, és azóta is gyakran felbukkan az erdő homályából: legutóbb 2010-ben találkoztak vele környékbeli fiatalok.

Szellemszálló Vasszécsény mellett

Kezdő szellemvadászok biztos kapásra számíthatnak a Vasszécsény melletti Ó-Ebergényi kastélyban. Bár különös hangokat és megmagyarázhatatlan érzéseket már korábban is észleltek a több évszázados kastélyban, a paranormális jelenségekre csak a közelmúltban, egész pontosan 2009 óta kezdtek el tudatosabban figyelni. Pár éve egy kiállítást rendeztek itt, és az akkor dokumentációként kattintott képeken arcok és alakok bukkantak fel. Ez a jelenség egybevág azzal a tapasztalattal, miszerint a kísértetek csak az emberi szem elől tudnak elrejtőzni, az érzékeny gépeket, így a kamerákat, már nem tudják becsapni. Az ebergényi kastély repertoárján a suttogástól a halk lépteken át egészen az elsuhanó árnyakig terjed a kísérteties jelenségek skálája, de láttak már itt guggoló szellemet is. Hogy kik lehetnek a bolygó lelkek, nem tudni, hiszen a kastély több családot is kiszolgált az évszázadok során.

Lakótelep a sírokon: a fővárosi szellemtelep

A legtöbb kortárs hazai szellemészleléssel mégsem egy ódon vár, de nem is egy baljós erdő, hanem egy újpesti lakótelep dicsekedhet: a Pozsonyi úti lakótelep 17.000 lakása ugyanis az egykori magdolnavárosi sírkert helyére épült. A zsúfolt sírkert halottait a hatvanas évek végén – amikor több budapesti temető felszámolását végezték – költöztették át a Megyeri úti új temetőbe. A holtak egykori nyughelyén panelháztömböket húztak föl 1969 és 1972 között, de azt beszélik, soha annyi baki és bosszúság nem történt a munkásokkal, mint ezen az elátkozott építkezésen. A beköltözők sem örülhettek sokáig új lakásuknak, a frissen épült házak ugyanis úgy recsegtek-ropogtak éjszaka, mint a régi épületek, és éjszaka titokzatos koppanások, lépések és sóhajok miatt voltak álmatlanok – bár ma már kevesebb szó esik róla, a helyiek közül napjainkban is vannak, akik szellemjárásra panaszkodnak.

forrás: http://www.life.hu/tested-lelked/20130402-ksertetek-es-szellemek-magyarorszagon.html

a

Hózzászólás írása

Be kell jelentkezned a hozzászólás írásához.


Kategória