Amerikában, a Smithsonian Intézet múzeumában őrzik a Hope-gyémántot.

A kincset régóta egy borzalmas legenda övezi: halálos átkot hoz azokra, akiknek  bármi közük lesz hozzá.

A drágakő valaha egy indiai bálvány homlokát díszítette. Egy hindu pap ellopta, ezért halálra kínozták. XIV. Lajos, a Napkirály kisebbre csiszoltatta, mert úgy vélte, hogy ezzel megszüntethető az átok. Tévedett.

Nicholas Fouquet egyszer kölcsönkapta az ékszert a királytól egy bálra. Nem sokkal később életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.
A hercegnőt, aki leggyakrabban viselte a gyémántot, a párizsi csőcselék verte agyon.

A drágakő ezután XVI. Lajos és felesége tulajdona lett: mindkettőjüket lefejezték a francia forradalom idején.

1830-ban az ékszert Henry Thomas Hope, gazdag londoni bankár vette meg. A gyémánt ma is az ő nevét viseli. Az átok azonban az ő családjára is lesújtott: elszegényedtek s unokái nyomorban haltak meg.

1908-ban Abdul Hamid török szultán vásárolta meg a kincset, s kedvenc ágyasának ajándékozta. A nőt egy év múlva dührohamában megölte, majd később a szultánt is elűzték trónjáról.

Az új tulajdonos kocsija felborult, és a balesetben egész családja életét vesztette.

Egy amerikai iparmágnás alkalmi áron jutott hozzá. A fia hamarosan halálos autóbalesetet szenvedett, lánya és felesége rászokott a kábítószerre, ő pedig az őrültek házában halt meg.

A kincset ötéves unokája örökölte, ő szívesen játszogatott a kővel. Ezután minden ok nélkül holtan találták dallasi otthonában.

A család ezután azonnal megszabadult a gyémánttól. Egy drágakő-kereskedő vette meg, és a baljós kincset a Smithsonian Intézetnek adományozta. Azóta nyugalom van: senki nem meri a drágakövet megérinteni.

a

Hózzászólás írása

Be kell jelentkezned a hozzászólás írásához.


Kategóriák