2003. december 26-án szörnyű földrengés rázta meg az Iránban található Jebal-Barez hegységet és környékét. A rengés következtében meghasadt sziklák között ezt követően 2004-ben egy Casper Shilling nevű kutató talált egy igencsak furcsa leletet, melyre a helybéliek hívták fel figyelmét. A lény, melynek maradványait megpillantotta, meglehetősen bizarr és óriási méretekkel rendelkezett. De vajon mit is talált valójában?

 
Shilling éppen Bam számos kis kávézójának egyikében fogyasztotta italát, amikor egy helyi fiatal fiú (édesapjával) kereste meg, hogy a várostól nem messze fekvő Jebal-Barez hegység egy kies vidékén valami nagyon furcsa és hatalmas élőlény maradványaira lelt a sziklák között. Másnap a kutató kiérkezett a terepre, ahol a fiú elvezette a kivételes maradványokhoz. A látvány azonnal megbabonázta a tudóst, aki ettől kezdődően mindent szeretett volna megtudni a lényről és mielőbb feltárni azt, azonban ez számos okból kifolyólag igencsak nehezen megy, így a maradványok jelenleg is (2012) szinte érintetlenül a területen hevernek.

A rengés által láthatóvá váló vázelemek főként bordák és csigolyák sorozatából állnak, ezen kívül egy feltételezhetően feji rész is kirajzolódik. C. Shilling beszámolója szerint az állat két, oldalsó részén végtagnyúlványok csatlakozását véli felfedezni, melyek első látásra uszonyoknak, vagy szárnyaknak tűnhetnek, bár megjegyzendő, hogy amennyiben szárnyak lehettek, a lény az esetben, már pusztán méreteikből fakadóan sem használhatta érdemben repülésre őket, talán csak egyensúlyozó, vagy vitorlázó szerepet tölthettek be. Azt, hogy miből fejlődhetett ki, hogyan élhetett, mivel táplálkozhatott, egyelőre továbbra is homály fedi.

Felfedezője szerint (mivel feje 26 méteres, az ismert, recens {ma élő} élőlények testarányait figyelembe véve) körül-belül 200 méter hosszú lehetett a fejétől a farkáig.


Mi is lehet valójában?

Az eddig napvilágot látott (jelenleg sajnos még a tudományos teljességet nélkülöző) információkból kiindulva valószínűleg e semmihez sem hasonlítható élőlény valamilyen eddig ismeretlen hüllőféle. Külön érdekesség továbbá, hogy bár pontos radiokarbonos kormeghatározásra még nem volt lehetőségük az ásatóknak, de a réteg, amelyből előkerült, jóval fiatalabb, mint a kréta korszak (amikor is utoljára népesítették be dinoszauruszok és óriás tengeri hüllők a Földet). Mivel a hasonló rétegekben találtak már emberi maradványokat (korai emberféléket), koránt sem kizárható, hogy ezen egyedi és minden más élőlénytől különböző jelenleg ismeretlen óriás, hajdan élt emberekkel azonos időben is élhetett!

 

a

Hózzászólás írása

Be kell jelentkezned a hozzászólás írásához.


Kategória