Képzelj el három különálló tavat, amelyek szinte teljesen egymás mellet fekszenek, mégis mindháromnak különböző a színe. Indonéziában a Kelimutu vulkán tetején a saját szemeddel is láthatod.
A helyiek mind a három tónak különböző nevet adtak. Úgy vélik, hogy ez a hely az őseik szellemi pihenőhelye, ahol a tavak színe a szellemek hangulatától függ.
Az idősek tava (Tiwu Ata Mbupu) a kék színű tó, amely a vulkán nyugati oldalán található. Régiek szerint akiket a szellemek ide vezetnek, azok az igaz lelkűek.

A másik két tavat csupán egy fal választja el egymástól. A fiatal férfiak és lányok tava (Tiwu Nuwa Muri Koo Fai) a zöld színű.

A harmadik, az Elvarázsolt tó (Tiwu Ata Polo) gyakran vérvörös vagy fekete színű. Bár elfogadott felméréseket nem végeztek a víz alatt, de a színek különbözőségét a fumarola-nak tulajdonítják.

A fumarola olyan nyílás a földkérgen, amelyen keresztül gőz és gázok törnek a felszínre. A fumarolából kitörő vízgőz hőmérséklete általában 200 és 900 °C között lehet. A szabad levegőn a vízgőz kondenzálódik, az ásványi anyagok és a szennyeződések jó része kiválik belőle, innen a gomolygó füst.

Kémiai összetételük szerint osztályozva a fumarolákat lehetnek sós (száraz, forró), savanyú, lúgos vagy tiszta vizes.
A Kelimutu hegy a Flores szigeten található, mely 350 km hosszú. A legközelebbi város Ende 60 km-re található, de az ide látogató turisták gyakran használják a Moli nevű falut bázis tábornak.

Reggelente általában a tavak a ködbe vesznek, délutánra tisztul ki az idő. Számos óvatlan látogató volt, aki letért a kitaposott nyomvonalról, de aki egyszer belesett ezekbe a tavakba az nem jött ki élve.
Igaz, hogy ezek a tavak kevésé ismertek Ázsián kívül, mégis sokan úgy gondolják, hogy a Kelimutu a világ 7 csodájának az egyike.

 

 

 

 

 

a

Hózzászólás írása

Be kell jelentkezned a hozzászólás írásához.


Kategória