A Bükk és a Mátra határán a Tarna-patak észak felé kiszélesedő völgye felett áll a vár. A középkorban a Tarna-völgyében észak felé vezető utak lezárására és ellenőrzésére igen alkalmas helyen épült, bár elsősorban földesúri magánvár colt, stratégiai szerepet alig játszott.

A vár két külön részre tagozódik. A felső vár eredetileg belsőtornyos, szabálytalan alaprajzú volt, amelyet mintegy 10 méterrel mélyebben fekvő sziklába vágott külső védelmi öv erősített. Ide épült később a három, derékszög alaprajzú ó-olasz bástyával erődített alsó vár.

A vár korai magja a jelenlegi felső vár alatt húzódó sziklafolyosók és termek egy része, amelyet ugyancsak sziklába vágott, mélyebb szinten fekvő külső védelmi öv erősített.

A vár igazi védelmi rendszerét az alsó vár jelentette, ahol három ó-olasz rendszerű bástyát emeltek. A sarokbástyák homloksíkjait ferde falak alkották, a sarkokat nagyméretű kváderkövekkel alakították ki. Az északnyugati és délnyugati bástyák külső oldalának kövei közt sok félköríves és gyémántmetszéses díszítésű, másodlagosan felhasznált kőfaragvány látható. Ezek a környék egyik lepusztult román kori templomának főpárkányából származnak.

A legenda szerint Sirok 13-14. században épült várát Mátyás király adta Guthi Országh Mihály nádornak, aki unokaöccsére, Kompolti Imrére hagyta a büszke épületet. Atyja halála után a mosolytalan, kemény, fegyverrel és halállal játszó vörös démonra, Gizellára szállt a vár, akiről az a hír járta, hogy szívét még sosem bántotta szerelem. Egészen addig a baljóslatú éjszakáig, amikor is hét ifjú, szállást kérő vitéz látogatott a várba, és lobbant szerelemre a leány iránt.

Gizella az egyik ifjú érzéseit viszonozta is, azonban az italtól és a szerelemtől megrészegülve a vitézek hajnalban egymásnak támadtak, abban a hiszemben, hogy aki életben marad, azé lesz a lány. Ám mikor az az ifjú is meghalt, aki a lány szerelme volt, Gizella leszúrta az utolsó támadót, majd a vár legmagasabb bástyájáról a mélybe vetette magát.
Annak tanúbizonyságául, miszerint egy tisztességes középkori vár sem létezhet a maga kísértete nélkül, a történet úgy tartja,Sirok vára felett a mai napig megjelenik éjszakánként egy karcsú, fehér árny, melyet hét másik követ, ezért, ha szeretnél kipróbálni egy vérbeli, ködös mondákkal és rejtelmekkel átitatott vártúrát, a legjobb, ha azt még napnyugta előtt megteszed.

 

a

Hózzászólás írása

Be kell jelentkezned a hozzászólás írásához.


Kategória