Cave of the Crystals, vagymás nevén az Óriások Kristálybarlangja a Naica bányában található, a mexikói Chihuahua-ban. Itt találhatók a Föld legnagyobb természetes kristályai.

 

A barlangban eddig fellelt legnagyobb darab11 méter hosszú, 4 méter átmérőjű és 55 tonna súlyú. A kristályóriások hideg színe és jeges kinézete igen csalóka, a barlang mélyén ugyanis körülbelül 58 Celsius fok, és 90-99 százalékos páratartalom  uralkodik.

 

Az extrém körülmények miatt a barlang sokáig felderítetlen maradt. Kizárólag speciális védőöltözetben és külön levegőtartállyal lehet lemerészkedni a mélyére, de még így is csak néhány tíz percre.

 

A Naica bányát ugyan már 1794-ben megnyitották, a különleges barlang feltárása egészen 2000-ig váratta magát, amikor is Juan és Pedro Sanchez egy új járatot fúrtak a bányában.
A hatalmas kristálybarlang a feltételezések szerint mintegy 500 ezer év alatt alakult ki, úgy, hogy magma folyamatosan melegítette a barlangban lévő, ásványi anyagokban (főleg gipszben) gazdag talajvizet. Ennek ellenére is megdöbbentő, hogy a mamutfenyő nagyságú kristályoszlopok hogy voltak képesek függőlegesen lefelé lógva is egyben maradni.

a

Hózzászólás írása

Be kell jelentkezned a hozzászólás írásához.


Kategória