Páfosz Ciprus egyik városa a Páfosz Közigazgatási Kerület központja. A város a Világörökség  részévé nyilvánított értékekkel rendelkezik.

A város a sziget dél-nyugati partvonalán fekszik. Nyugatról és délről a Földközi-Tenger északról és keletről pedig a Tróodosz-hegység határolja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ország nagyobb, idegenforgalmilag is jelentős városai közül Páfosz a legnyugatabbi elhelyezkedésű település. A város két – mára összenőtt – részre választható szét: a keleti, magasabban fekvő (Palea-) Páfoszra, és a nyugati, tengerparti Nea-Páfoszra amit Kato-Páfoszként is neveznek.

A Páfoszt Aphrodité városaként emlegetik, mivel a mitológia szerint a város közelében található Aphrodité.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A város alapítása bizonytalan, a hagyomány szerint Knirasz király alapította, majd a 4. században Paphosz utolsó királya, Nikoklész alapította meg Nea-Paphoszt. Az ókorban Ciprus szigetét Paphoszról kormányozták. A sziget volt a római helytartó székhelye, akit maga Szent Pál térített keresztény hitre 45 körül.

A sziget többi városához hasonlóan Páfosz is folyamatos támadásoknak volt kitéve. A  7. században el is pusztult a szaracénok támadásai és járványok miatt, majd többször újra benépesült.

A 19. századig a település elmaradott kikötőfalunak számított, majd a 20. század elejétől növekedésnek és fejlődésnek indult. Ezt utoljára az 1974-es polgárháború és török agresszió szakította meg, amikor a város súlyos károkat szenvedett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NEVEZETESSÉGEI:

Középkori erőd – bizánci eredetű erődítmény, amelyet a velenceiek 1570-ben leromboltak, majd az ottománok részben újáépítettek.

Kato-páfoszi Régészeti Park – ásatási terület római kori villák maradványaival és mozaikokkal, Világörökségi védelem alatt álló terület.

Római hullámtörő.

Szent Pál oszlopa.

Katakombák.

Királysírok a 4. századból.

a

Hózzászólás írása

Be kell jelentkezned a hozzászólás írásához.


Kategória