Általában a  kiemelt fontosságú épületeket mindenki igyekezett biztonságos helyre építeni. Várak, kastélyok, kolostorok épültek hegyek csúcsára, meredek hegyoldalak nehezen elérhető szirtjeire. Ez egyszerre jelentett védelmet, de státuszt is. De még ezek közül is kilóg a Phugtali kolostor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Észak-India Ladakh tartományában rejtőző kolostort valamikor a XII. században korai éveiben alapította Gangsem Sherap Sampo Sherap.A Nyugati-Himalája Zanszkár vonulatában, a Tsarap folyó felső szakaszának mély völgyében, a sziklafal oldalában barlangi forrás fakad.

A szerzetesek a barlang szájához települtek, és mint a méhek, épületeket ragasztottak a sziklafalhoz, a legtöbbször az egyik épület teteje a másik épület terasza.A szerzetesek a barlang szájához települtek, és mint a méhek, épületeket ragasztottak a sziklafalhoz, a legtöbbször az egyik épület teteje a másik épület terasza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kolostor elérésére még napjainkban is az egyetlen módja a sok évszázados karavánút követése, amely csak gyalog járható. A legközelebbi autóval járható út is több napi járóföldre van.

Az ösvény kanyarogva keresztülvág a kolostorbelsőn; kapuzatokon, átjárókon, alagutakon megyünk át, míg a barlangbejáratban álló templomépülethez nem érünk.A völgyben nincs más út, ezért a karavánoknak át kellett menniük a vastag kapukkal lezárható kolostoron. Ez a kolostornak biztos bevételt és híreket jelentett.

A kolostor ma is lakott,  a szerzetesek aktív szellemi életet élnek.

a

Hózzászólás írása

Be kell jelentkezned a hozzászólás írásához.


Kategória