Vulkánrobbanás, egy lezuhant meteorit, vagy más bolygóról jött űrhajó? Orosz tudósok pontot akarnak tenni a Kelet-Szibériai rejtélyes Patom kráter eredete körüli vitákban. Jövő tavasszal már a kilencedik

tudományos expedíció indul az egyedülálló geológiai objektumhoz, amely Irkutszk régióban található.
A Patom kráter, mint egyiptomi piramis emelkedik a szibériai tajga fölött. Helyi vadászok Tüzes sas fészkének nevezik. Valóban helikopterről nézve a mészkő kúp hatalmas fészekre hasonlít. Magassága 40 méter, átmérője 160 méter, ami majdnem kétszerese a futballpályának. A kráter teteje lapos. Közepén óriási tojásra emlékeztető 12-méteres emelkedés látható.

Eddig nyolc tudományos expedíció igyekezett megfejteni a Tüzes sas fészke eredetének a titkát. De sem a meteor, sem az UFO eredetét nem tudták bebizonyítani. Az összegyűjtött adatok alapján feltételezik, hogy ez az úgynevezett kriovulkan. 500 évvel ezelőtt, az örök fagy feltételei között jelenhetett meg, azaz a kis jégkorszakban. Dmitrij Gladkocsub a Földkéreg Tudományos Intézet igazgatója így értelmezi a szokatlan formájú objektum megjelenését:

– A talajvizek hosszú évekig tartó befagyasztása eredményeképpen a felület felduzzadt. Amikor megjött a felmelegedés és az éghajlat megváltozott, a belsejében levő jég elolvadt, és a domb központi része leomlott. Így keletkezett a domb felületének az alakja.

A tudós nem zárja ki, hogy a Patom kráter kialakulása még folyik. A hipotézis igazolására a domb több pontján különleges érzékelőket helyeztek el. Ha jövőre kiderül, hogy a helyzetük megváltozott, akkor ez azt jelenti, hogy a kráter él.

A közelgő expedíció során egy sor új kutatási kísérletet folytatnak. Modern berendezés lehetővé teszi, hogy a kráter másfél kilométeres mélységében folytassanak vizsgálatokat, és a legteljesebb információkat kapjanak a szerkezetéről.

A Patom krátert 1949-ben Vagyim Kolpakov irkutszki geológus fedezte fel. Azóta a Tüzes sas fészke nem hagy nyugton sok tudóst szerte a világon. Jelenleg az Irkutszk régió hatóságai azt tervezik, hogy különleges védett geológiai objektumnak nyilvánítsák a területet.

a

Hózzászólás írása

Be kell jelentkezned a hozzászólás írásához.


Kategória