westminsteri apátság (Westminster Abbey, hivatalos nevén: westminsteri Szent Péter társaskáptalani templom)London építészetileg és történelmileg egyik legjelentősebb műemléke, az angol gótikus építészet remekműve.

Az apátságot Kr. u. 960-ban alapították Benedek-rendi kolostorként. Az elhivatottságukon túl, a Benedek rendiek ismertek a szíves fogadtatásról, melyben minden látogatót részesítenek. Bárki nagyon szívesen látott vendég az apátságban és reméljük élvezni fogja az eme nagyszerű építmény által nyújtott rendkívüli látványosságokat és hangokat.

A Westminster-apátság különleges helyet foglal el a brit történelemben, hiszen amellett, hogy középkori építészeti szempontból egyedülálló mestermű, számolatlanul állít emléket a nemzet nagyjainak.

Az apátság Nagy-Britannia uralkodóinak koronázó temploma és számos királyi esemény színhelye. Ezen a helyen koronázták angol királlyá Hódító Vilmost 1066-ban és azóta valamennyi uralkodót, legutóbb 1953. június 2-án II. Erzsébetet.

Hitvalló Edward kápolnájában (Edward the Confessor’s Chapel) található az ősi koronázó trónszék, amely I. Edward rendeletére 1300 táján készült el. Valamennyi angol királyt egyben Skócia királyává is koronázzák ezen a négy oroszlán hátán álló tölgyfa széken.

Az apátsági templom az uralkodók tradícionális temetkezési helye, itt nyugszik többek között I. Erzsébet, Hitvalló Edward, V. Henrik és VII. Henrik. Az apátság különleges síremlék-gyűjteménnyel bír, hiszen több, mint háromezer embert temettek el itt, köztük államférfiakat, tudósokat (Darwin, Livingstone, Newton), költőket (Tennyson, Dickens, Kipling) és zeneszerzőket (Händel).

A főhajó nyugati végében nyugszik az Ismeretlen Katona, akinek a testét Franciaországból hozták haza és 1920. november 11-én temették ide.

A Szt.György-kápolnában (St.George’s Chapel) látható az I. világháborúban elesett egymillió brit katona emlékkápolnája. Itt találhatóak továbbá azok az albumok, amelyekben a II. világháború polgári áldozatainak nevei olvashatóak.

A Lady-kápolnát (Lady Chapel) VII. Henrik építtette az 1500-as évek elején. Leglátványosabb részei a legyezőboltos mennyezete, illetve a gazdagon faragott tölgyfa széksorok. A széksorok első sorában a Bath lovagrend lovagjai foglaltak helyet, a széktámlán a lovagok bronzcímerei láthatóak. Az oldalkápolnában áll a Királyi Légierő Kápolnája (Royal Air Force Chapel), amely a II. világháborúban elesett katonák emlékét őrzi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy ideje nem csak uralkodókat, hanem főnemeseket, katonákat, művészeket és tudósokat is temetnek ide.

A Westminster apátság anyagilag teljes mértékben önálló. Nem kap anyagi támogatást az államtól, a koronától vagy az anglikán egyháztól.

Szinte kizárólag a látogatók belépti díjára és adományaira támaszkodnak, melyekből fedezik a mindennapi működés és eme remek épület restaurálási költségeit. Bárki, ki  adományoz, azon milliók sorába lépett, akik segítettek az apátság örökségének a megőrzésében.

 

a

Hózzászólás írása

Be kell jelentkezned a hozzászólás írásához.


Kategória